«Τέλος» οι φυλακές τύπου Γ΄

«Τέλος» οι φυλακές τύπου Γ΄

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ΄) στον Δομοκό και τη δημιουργία τμημάτων με αυξημένα μέτρα ασφαλείας εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων που ήδη λειτουργούν ανά τη χώρα προβλέπει το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει προσεχώς στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η κατάργηση των φυλακών ανηλίκων, καθώς ποινή φυλάκισης θα προβλέπεται μόνο για όσους είναι 15 έως 18 ετών και μόνο για περιπτώσεις που απειλούνται με ισόβια, όπως π.χ. το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Στον Δομοκό

«Οι φυλακές του Δομοκού θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν ως φυλακές, αλλά χωρίς να καταργούνται τα δικαιώματα των κρατουμένων», διευκρίνισε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Alpha 9.89 o υπουργός Δικαιοσύνης, επαναλαμβάνοντας ότι «οι φυλακές αυτές καταργούνται διότι η κράτηση του καταδικασμένου σε φυλακές τύπου Γ΄ αποτελεί μια επιβάρυνση του καθεστώτος κράτησης ή μια επιπλέον ποινή».

Η κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας αποτέλεσε βασικό σημείο στις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Παρασκευόπουλου, ο οποίος από το βήμα της Βουλής τις είχε χαρακτηρίσει «προβληματικές», μεταξύ άλλων και για τη μη πρόσβαση των κρατουμένων σε άδειες. «Η άδεια πρέπει να χορηγείται σε κάθε κρατούμενο ανεξάρτητα από το είδος της ποινής που εκτίει και σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος», είπε στη συνέντευξή του ο κ. Παρασκευόπουλος.

Με το ίδιο νομοσχέδιο υλοποιούνται οι βασικές εξαγγελίες της κυβέρνησης στον τομέα της Δικαιοσύνης, καθώς προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ανήλικους παραβάτες, την αποφυλάκιση ηλικιωμένων αλλά και ασθενών κρατουμένων, καθώς και για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ο αποκλεισμός της φυλάκισης ανηλίκων από 15 έως 18 ετών, εκτός από τις περιπτώσεις που απειλούνται με ισόβια. Επίσης θεσπίζονται μέτρα επίσπευσης της απόλυσης κρατουμένων, καθώς και ειδικά ευνοϊκά μέτρα για ασθενείς, υπερήλικες και άτομα με αναπηρίες.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζονται επίσης ευνοϊκά μέτρα για τους χρήστες ναρκωτικών, ενώ πολλά αδικήματα που σήμερα τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος θα μετατραπούν σε πλημμελήματα.

Οσον αφορά στις παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα προκρίνουν την επιλογή της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά αντί της ποινής φυλάκισης, ενώ θα περιλαμβάνονται και άλλες συναφείς διατάξεις.

Ηδη με την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Παρασκευόπουλος είχε δώσει το «στίγμα» της πολιτικής που θα ακολουθήσει. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει ότι «απέναντι στο έγκλημα δεν έχει θέση μια πολιτική μηδενικής ανοχής, αλλά η δίκαιη και αναλογική ποινή», ενώ έχει επισημάνει ότι προτεραιότητά του είναι η «πρόληψη και η επανένταξη» των παρανομούντων στην κοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή