Στάση αναμονής ΕΚΠΑ μετά την κατάληψη στη Νομική Αθηνών

Στάση αναμονής ΕΚΠΑ μετά την κατάληψη στη Νομική Αθηνών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλούς τόνους διατήρησαν η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και η ηγεσία της Νομικής Σχολής ύστερα από την κατάληψη της σχολής από άτομα του αναρχικού χώρου, με στόχο να εκτονωθεί η κατάσταση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μαρτυρίες φοιτητών, μικρή ομάδα αναρχικών με καλυμμένα πρόσωπα εισέβαλε χθες το πρωί στο κτίριο της Νομικής Σχολής επί της οδού Σόλωνος. Οι αναρχικοί, κρατώντας ρόπαλα και πυροσβεστήρες, μπήκαν στις αίθουσες του οκταώροφου κτιρίου, όπου γίνονταν τα μαθήματα και με βρισιές και απειλές απαίτησαν από φοιτητές και καθηγητές να αποχωρήσουν. Ζητούσαν την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού, την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄ (υψίστης ασφαλείας) και των αντιτρομοκρατικών νόμων, καθώς και την απελευθέρωση των συγγενών των κρατουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Οι φοιτητές απομακρύνθηκαν γρήγορα από τις αίθουσες, ενώ στη Νομική άρχισαν να προσέρχονται και άλλοι αναρχικοί, φτάνοντας έως και τους 200. Για την κατάληψη ενημερώθηκαν άμεσα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος και η κοσμήτωρ της σχολής Διονυσία Καλλινίκου. Υπήρξε επικοινωνία της ηγεσίας του ΑΕΙ με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούση, κατά την οποία φέρεται να συμφωνήθηκε να μην υπάρξει δυναμική αντίδραση της πολιτείας, αλλά να τηρηθεί στάση αναμονής με την ελπίδα να εκτονωθεί η κατάσταση.

Δεν επενέβη η ΕΛ.ΑΣ.

Πάντως, φοιτητές της Νομικής ανέφεραν ότι εκλήθη η αστυνομία να επέμβει, όπως προβλέπεται σε περίπτωση καταγγελίας από πολίτη για έκνομες ενέργειες σε δημόσια κτίρια, αλλά αυτό δεν συνέβη. Aπό την πλευρά της, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να καταδικάσουν το γεγονός που αμαυρώνει και υποβαθμίζει για άλλη μία φορά το Πανεπιστήμιό μας, καθώς και την πολιτεία να επιληφθεί του θέματος».

Επίσης, αλληλέγγυοι στους φυλακισμένους απεργούς πείνας κατέλαβαν χθες το πρωί τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, ζητώντας την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών. Η κατάληψη πραγματοποιήθηκε από μικρό αριθμό ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου, στο πλαίσιο συμπαράστασης στους απεργούς πείνας για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, αλλά και την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού. Σε προκήρυξη που κυκλοφόρησαν οι καταληψίες αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ επικυρώνει τη συνέχεια της κατασταλτικής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, στην προσπάθεια ποινικοποίησης των οργανωμένων αντιστάσεων ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο». Σε δήλωσή του ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά κ. Ανδρέας Παπανδρέου είπε πως η «κατάληψη είναι πολιτικά ανυπόστατη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι θα καταργήσει τις φυλακές τύπου Γ, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τους διάφορους κουκουλονόμους». Ο ίδιος σημείωσε πάντως πως η κατάληψη γίνεται ειρηνικά και οι καταληψίες σέβονται απολύτως τον χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή