Ο άγνωστος φάκελος του δέματος-βόμβα στο Α.Τ. Ιτέας

Ο άγνωστος φάκελος του δέματος-βόμβα στο Α.Τ. Ιτέας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θεώρησα ότι το βιβλίο, που είναι εκκλησιαστικό, μου το είχε στείλει κάποιος φίλος που γνώριζε την αγάπη μου για τους βυζαντινούς ύμνους. Αμέσως το άνοιξα και διαπίστωσα ότι οι εσωτερικές σελίδες είχαν αφαιρεθεί δημιουργώντας ένα κενό, στο οποίο υπήρχε μια μπαταρία συνδεδεμένη μέσω κλιπ με καλώδια, που κατέληγαν σε μια συσκευασία μπεζ χρώματος. Σάστισα για κάποια δευτερόλεπτα, αλλά αμέσως κατάλαβα ότι πρόκειται για βόμβα. Πίστεψα, μάλιστα, ότι είναι ωρολογιακή κι εντελώς αυθόρμητα, αποσυνέδεσα τα καλώδια από τους πόλους της μπαταρίας». Ετσι περιέγραψε όσα εκτυλίχθηκαν στο γραφείο του, το πρωινό της 29ης Απριλίου, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας Θανάσης Χολέβας, στον οποίο κατηγορούνται ότι έστειλαν δέμα – βόμβα ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο 39χρονος συνεργός του, Χρήστος Ροδόπουλος, που συνελήφθη την 28η Φεβρουαρίου κοντά στο σπίτι του, στο Γαλάτσι.

Από έκθεση του Τμήματος Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών της ΕΛ.ΑΣ. (με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου 2014) προέκυπτε ότι γενετικά αποτυπώματα των δύο ανδρών είχαν βρεθεί στο εσωτερικό του μηχανισμού, και συγκεκριμένα σε τμήματα αυτοκόλλητης χαρτοταινίας και σε οδοντογλυφίδες που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του μηχανισμού.

Η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης με δέμα – βόμβα στο Α.Τ. Ιτέας είχε συσχετιστεί με τον θάνατο του Αλβανού κρατουμένου Ilia Kareli στις φυλακές Νιγρίτας, ενώ την ευθύνη της ενέργειας είχαν αναλάβει, με προκήρυξή τους στο διαδίκτυο, τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Στην κατάθεσή του, ο διοικητής του τμήματος Ιτέας είχε χαρακτηρίσει τους δημοσιογράφους «ηθικούς αυτουργούς» της απόπειρας επίθεσης, με το επιχείρημα ότι «παρουσίαζαν ψευδώς και συκοφαντικά τους αστυνομικούς του Τμήματος ως βασανιστές και δολοφόνους, ενώ ο Kareli είχε εισπράξει την καλύτερη αντιμετώπιση απ’ όλο το προσωπικό, το οποίο μάλιστα ευχαρίστησε την ώρα της αναχώρησής του».

Aπό το περιεχόμενο της δικογραφίας (συσχετίστηκε με το σχέδιο απόδρασης των «Πυρήνων» από τις φυλακές Κορυδαλλού) αποκαλύπτεται ότι περιμετρικά του Α.Τ. Ιτέας αστυνομικοί είχαν εντοπίσει να κινείται ύποπτα ένα Toyota Auris ασημί, στο οποίο επέβαινε άνδρας, περίπου 30 ετών. Ενδεικτικά, αρχιφύλακας του Τμήματος κατέθεσε στην Αντιτρομοκρατική ότι «ο οδηγός του Toyota καθόταν μέσα στο όχημα, ήταν ντυμένος με σακάκι και κοίταζε επίμονα προς το αστυνομικό τμήμα. Επειδή μου κίνησε την περιέργεια, σημείωσα τον αριθμό κυκλοφορίας και ενημέρωσα τους συναδέλφους μου». Από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι το ύποπτο αυτοκίνητο ήταν μισθωμένο από εταιρεία που έχει την έδρα της στη λεωφόρο Συγγρού.

Τέλος, σε αναφορά του, πυροτεχνουργός της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι η βόμβα δεν εξερράγη, επειδή η «τριχοειδής αντίσταση από το λαμπάκι ήταν κομμένη από άγνωστη αιτία, με συνέπεια να μην πυροδοτηθεί η εκρηκτική ύλη (ΤΝΤ)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή