Δύσκολη η αναζήτηση ενόχων για τον θάνατο Γιακουμάκη

Δύσκολη η αναζήτηση ενόχων για τον θάνατο Γιακουμάκη

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυτοκτονία του 20χρονου καθιστά δυσκολότερη την αναζήτηση ενόχων σε μια υπόθεση που, όπως όλα δείχνουν, συνεργάστηκαν -για ακόμα μία φορά- η σιωπή, ο φόβος και η υποτίμηση των γεγονότων, στο όνομα της διάσωσης της αξιοπρέπειας και της τάξης, όπως συμβαίνει στις υποθέσεις bullying.

Το πόρισμα της διοικητικής εξέτασης που πραγματοποιήθηκε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, με εντολή της διεύθυνσης του αρμόδιου οργανισμού ΕΛΓΟ-Δήμητρα στον οποίο υπάγεται η σχολή όπου φοιτούσε ο 20χρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης, στοιχεία του οποίου δημοσιοποίησε η «Κ» την Τρίτη 10 Μαρτίου, είναι καταιγιστικό. Ως «γεγονότα που προκαλούν φρίκη και αποτροπιασμό σε οποιονδήποτε εχέφρονα άνθρωπο» αναφέρουν οι συντάκτες του πορίσματος τα όσα κατέγραψαν στις σελίδες του ως μαρτυρίες 17 ανθρώπων. Απειλές, ξυλοδαρμοί, πράξεις εκφοβισμού. Ο Βαγγέλης «είχε πέσει πολλές φορές θύμα εκφοβισμού, βίαιης, εξευτελιστικής και απαράδεκτης συμπεριφοράς», αναφέρεται. Κοινωνική λειτουργός είχε επισκεφθεί τη σχολή, η οποία όμως δεν προχώρησε σε συγκεκριμένες καταγγελίες, οι γονείς είχαν ενημερωθεί ότι κάτι συνέβαινε, ο διευθυντής της σχολής είχε τηλεφωνήσει σε γραμμή ψυχολογικής στήριξης για να ζητήσει συμβουλές και βοήθεια, αλλά τελικά «όλα ήταν μια χαρά». Αυτό άλλωστε επαναλάμβανε σχεδόν μονότονα και ο ίδιος ο Βαγγέλης Γιακουμάκης όταν τον ρωτούσαν οι καθηγητές του ή όποιος άλλος. Γιατί βέβαια, αν απλώς κατήγγελλε τι του συνέβαινε, δεν θα ήταν θύμα bullying, αλλά πολίτης που καταφεύγει στη Δικαιοσύνη για να βρει το δίκιο του.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ και ερευνητής, Κωνσταντίνος Μαλλίδης, λίγο πριν αναχωρήσει για το Ρέθυμνο, μιλώντας στην «Κ» είναι σαφής: «Το πόρισμα λέει καθαρά ότι υπήρχε ενδοσχολική βία. Ομως δεν είχε ενημερωθεί η διοίκηση του ΕΛΓΟ και δεν είχαν καταγραφεί πουθενά τέτοια περιστατικά. Ο διευθυντής της σχολής (σ.σ.: ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του, ενώ πρόσφατα τη διεύθυνση της σχολής με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ανέλαβε η κ. Αλεξάνδρα Μέγα) δεν μπορούσε μόνος του να σηκώσει ένα τέτοιο φορτίο, όφειλε να ενημερώσει». Ο ίδιος ο κ. Κώστας Μάντζαρης τονίζει ότι δεν διέθετε στοιχεία για να στηρίξει συγκεκριμένες κατηγορίες, υπήρχαν μόνο υπόνοιες. Υπήρχαν φήμες, ακούγονταν λόγια, αλλά κανένας επισήμως «δεν ήξερε τίποτα». Κοινωνιολόγος που είχε επισκεφθεί τη σχολή και είχε μιλήσει με τον Βαγγέλη και με τους «Κρητικούς» δεν είχε καταλάβει να συμβαίνει κάτι σοβαρό. Πάντως ο ίδιος ο κ. Μάντζαρης παραδέχεται ότι ο ίδιος είχε τηλεφωνήσει σε γραμμή βοήθειας προκειμένου να ζητήσει συμβουλές για το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τον Βαγγέλη να ανοιχτεί περισσότερο. Καθηγήτρια της σχολής επικοινώνησε με τους γονείς στην Κρήτη (παρόλο που ο Βαγγέλης ήταν ενήλικος), οι οποίοι απάντησαν ότι μίλησαν με τον Βαγγέλη, τον συμβούλευσαν και ανέφεραν ότι δεν υπάρχει θέμα. Ο Βαγγέλης, μετά την επικοινωνία με τους γονείς του, φέρεται να απευθύνθηκε στους καθηγητές της σχολής λέγοντας «δάσκαλε, φταίω και εγώ, δεν θέλω να τιμωρηθούν».

«Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι στη συγκεκριμένη σχολή φοιτούν παιδιά αγροτικών οικογενειών, πρόκειται για μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι συχνά έχουν σκληρές συμπεριφορές», αναφέρει άτομο που γνωρίζει καλά τον τρόπο λειτουργίας της σχολής. «Λέμε για παρεμβάσεις πολιτικών. Μα σε αυτή τη σχολή οι βουλευτές τηλεφωνούσαν για το οτιδήποτε», προσθέτει.

Χαρακτηριστικό, από την άλλη, είναι και το περιστατικό που μόλις χθες ήρθε στη δημοσιότητα, όταν ο επικεφαλής του κλιμακίου που διενήργησε τη διοικητική έρευνα στη γαλακτοκομική σχολή, νομικός Ανδρέας Αθανασόπουλος, έκανε λόγο για απειλές που δέχθηκε από συνδικαλιστές για τη διοικητική έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στο εσωτερικό της σχολής μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη. Ηταν την προηγούμενη Πέμπτη 12 Μαρτίου, λίγο πριν από την έναρξη του διοικητικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη σχολή, όταν συγκεκριμένο άτομο φέρεται να απείλησε ότι θα χυθεί αίμα. Πάντως και χθες, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο κ. Αθανασόπουλος λογομάχησε έντονα με συνδικαλιστές που έκαναν λόγο για στοχοποίηση των εργαζομένων στους οποίους επιχειρείται να ριχθούν ευθύνες.

«Και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων που παρευρισκόταν στο διοικητικό συμβούλιο πριν από ενάμιση μήνα είχε αντιρρήσεις για τη διοικητική εξέταση την οποία σκοπεύαμε να πραγματοποιήσουμε», λέει ο πρόεδρος του οργανισμού ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Σέρκος Χαρουτουνιάν, ο οποίος βρίσκεται στα Ιωάννινα. «Ετσι αντιδρούν οι συνδικαλιστές, είναι κάτι συνηθισμένο», προσθέτει.

Οπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ, Κ. Μαλλίδης, στο εξής το συμβούλιο καθηγητών θα διερευνήσει αν μπορούν να καταλογιστούν διοικητικές ευθύνες και σε άλλους. Ακούγεται λίγο οξύμωρο. Το συμβούλιο καθηγητών θα αποφασίσει αν φταίνε οι καθηγητές; «Ετσι ορίζει η νομοθεσία, αλλά ίσως χρειαστεί να πάρουμε παραπάνω μέτρα», προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή