Σβήνουν το γκράφιτι, αποκαθιστούν το Πολυτεχνείο

Σβήνουν το γκράφιτι, αποκαθιστούν το Πολυτεχνείο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδικασία καθαρισμού του γκράφιτι από το κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διαμορφώνει ένα ενδιαφέρον τοπίο. Από τη μία, παρακολουθούμε τη συνεργασία φορέων (ΕΜΠ, ΥΠΠΟ, Δήμος Αθηναίων, ιδιωτικές εταιρείες) και από την άλλη επανέρχεται δυναμικά η προοπτική αποκατάστασης ολόκληρου του συγκροτήματος του Πολυτεχνείου και όχι μόνο της πτέρυγας προς τη Στουρνάρη. Σήμερα, έχει συνάντηση ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης με τον πρύτανη του ΕΜΠ, κ. Ιωάννη Γκόλια.

Επιπλέον, η αποκατάσταση της όψης του Πολυτεχνείου φαίνεται ότι απομονώνει στην κοινωνία όσους αποπειρώνται να χλευάσουν τις εργασίες καθαρισμού. Το χθεσινό χάπενινγκ -σε αυτό το πνεύμα- συνέβη αργά το μεσημέρι λίγο πριν τα συνεργεία που είχαν πιάσει δουλειά από τις 7 π.μ. ήταν έτοιμα να σχολάσουν. Η παρουσία όσων υπερασπίστηκαν τη διακοπή των εργασιών ήταν στο πλαίσιο ενός ενορχηστρωμένου χάπενινγκ και επί της ουσίας δεν απείλησε το έργο παρά τη διάσταση που του έδωσαν τα ηλεκτρονικά δίκτυα.

Η ουσία είναι ότι γίνεται μία συντονισμένη εργασία την οποία διευθύνει η καθηγήτρια ΕΜΠ, χημικός, κ. Αντωνία Μοροπούλου σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συντήρησης Νεώτερων Μνημείων του ΥΠΠΟ. «Είναι ένα έργο με μία ορισμένη τεχνική δυσκολία» λέει η κ. Αντ. Μοροπούλου, «αλλά και ένα ενδιαφέρον πείραμα.

Προχωράμε προσεκτικά εξετάζοντας λεπτομερώς την τραχύτητα της επιφάνειας και τη μεταβολή στη λαμπρότητα των χρωμάτων». Εργολάβος του έργου είναι η εταιρεία Booka-χημικά, αντιπρόσωπος βιοδιασπώμενων προϊόντων αντιγκράφιτι. «Ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΜΠ», λέει ο Ηλίας Ανδρεόπουλος, υπεύθυνος της εταιρείας. «Επιλέγουμε τη μέθοδο της υγρής ψηγματοβολής με ανθρακούχο ασβέστιο».

Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει τα πλυστικά μηχανήματα και τα συνεργεία του. «Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρασίνου κλαδέψαμε τα δέντρα στη Στουρνάρη, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι εργασίες» λέει ο αντιδήμαρχος διαχείρισης απορριμμάτων, κ. Ανδρέας Βαρελάς, από τους γνώστες χειρισμού παρόμοιων καταστάσεων. Ο κ. Αν. Βαρελάς συντονίζει τις εργασίες εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων. Οι εργασίες θα κρατήσουν μέρες. Και σαφώς, όπως λέγεται, πρέπει να διευκολύνονται από όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους φορείς ώστε να μην υπάρξει υπερβολική καθυστέρηση έργου. Ηδη, όμως, αποκτάται μία πρόσθετη εμπειρία μέσα από αυτό το πλέγμα των συνεργασιών. Ενδιαφέρουσα είναι και η ιδέα της κ. Αντωνίας Μοροπούλου να οργανωθεί ένα υπαίθριο μάθημα για τους φοιτητές συντήρησης μνημείων στο σημείο του καθαρισμού. «Είναι ένα εμβληματικό μνημείο που πρέπει να παραμένει φωτεινό αλλά και ανοικτό ώστε να εκφράζει την αμφισβήτηση των νέων» σχολίασε η Αντωνία Μοροπούλου.

Το θέμα είναι ότι υπάρχει βούληση για αφαίρεση του γκράφιτι. Και η διαδικασία επιφέρει νέα σκέψη γύρω από τη χρήση και την προστασία του μνημείου. Οσο και αν επιμένει, ορισμένες φορές, η «στρογγυλεμένη» γλώσσα για λόγους ισορροπιών, το θέμα είναι ότι το Πολυτεχνείο, ως διοίκηση αλλά και ως κτίριο, οφείλει να ενσωματώσει μία πιο επεξεργασμένη, σύνθετη, υποψιασμένη και καινοτόμο άποψη για τη θέση του και τη λειτουργία του στην καρδιά της πόλης.

Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να συμβάλουν και να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, και από τον ιδιωτικό τομέα, αρκεί το έργο να εξασφαλίσει αυτοτέλεια από τις γραφικές επιθέσεις μεμονωμένων ομάδων, επάρκεια ως προς το χρονοδιάγραμμα και ασφάλεια ως προς τη συντήρησή του. Είναι ευκαιρία για την πρυτανεία του ιδρύματος να παρουσιάσει, επιτέλους, ένα όραμα για το πώς βλέπει το ιστορικό αυτό μνημείο και να πείσει το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας, που μπορεί να συνδράμει, ότι είναι σε θέση ως διοίκηση να ταυτιστεί με μία ευεργετική ρήξη προς το παρελθόν. Μένει να το δούμε. Προς το παρόν, θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των εργασιών και θα ευχηθούμε την επέκτασή τους στο σύνολο του συγκροτήματος του ΕΜΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή