Φωτιές στο κέντρο της Αθήνας από αντιεξουσιαστές

Φωτιές στο κέντρο της Αθήνας από αντιεξουσιαστές

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι καθηγητές της Νομικής Σχολής Αθηνών αλλά και συνολικά του Πανεπιστημίου Αθηνών ζητούν να γίνουν ενέργειες για τη λήξη της κατάληψης του εμβληματικού κτιρίου από τους αναρχικούς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, περιμένει οι αναρχικοί να βαρεθούν και να φύγουν.

Ειδικότερα, η χθεσινή ημέρα στο υπό κατάληψη Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών, όπως ονομάζεται επισήμως το κτίριο, κύλησε με μικροεντάσεις –π.χ., γύρω στις 5 χθες το απόγευμα έκλεισε η οδός Σόλωνος μπροστά στη Νομική διότι οι καταληψίες, σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, πετούσαν βιβλία και νερά σε διερχόμενα Ι.Χ.– και προσπάθειες διαπραγμάτευσης μαζί τους, ώστε να αποχωρήσουν. Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΚΠΑ ανέφερε στην «Κ» ότι δεν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τους καταληψίες, καθώς δεν ήταν γνωστοί ούτε καν σε φοιτητικές παρατάξεις που συχνά συνομιλούν με τον χώρο των αναρχικών. Χθες, έξω από την είσοδο της Νομικής, στην οδό Μασσαλίας, είχαν συγκεντρωθεί πολλοί φοιτητές, μεταξύ των οποίων και από τις φοιτητικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΡΕΝ) και από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά (ΕΑΑΚ), που ζητούσαν τη λήξη της κατάληψης. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της, η ΑΡΕΝ αναφέρει ότι οι καταληψίες «προβάλλουν μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το άσυλο, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί κινηματική». Και σημειώνει ότι «η κατάληψη επιβάλλεται αυθαίρετα, ακολουθώντας λογικές απομονωτισμού και περιχαράκωσης». Από την πλευρά της, η ΕΑΑΚ ανέφερε ότι «η κατάληψη της Νομικής θα έπρεπε να αποτελεί απόφαση γενικής συνέλευσης». Ως προς τις ζημιές, οι αναρχικοί έχουν σπάσει τζάμια στον 2ο όροφο και τα τζάμια γραφείου (γεγονός που σημαίνει ότι παραβίασαν την πόρτα του γραφείου), τα βράδια καίνε σκουπίδια στο προαύλιο για να ζεσταθούν, ενώ έχουν σπάσει την τζαμένια πόρτα που ενώνει το κτίριο της Σόλωνος με αυτό της Μασσαλίας.

Βέβαια, έκπληξη προκάλεσε χθες στην πανεπιστημιακή κοινότητα ότι, ενώ οι κοσμήτορες της Νομικής Σχολής, Διονυσία Καλλινίκου, και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Μιχάλης Σπουρδαλάκης (που συστεγάζονται), υπέβαλαν μήνυση κατ’ αγνώστων, δεν το είχε πράξει ο κ. Δημόπουλος. Για σήμερα, οι κοσμητείες των δύο σχολών καλούν όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (διδάσκοντες, φοιτητές, διοικητικούς και επιστημονικό προσωπικό) στον πεζόδρομο της οδού Μασσαλίας στις 12 το μεσημέρι, με σκοπό να συζητήσουν το πρόβλημα της κατάληψης. Χθες το απόγευμα, περισσότεροι από 1.000 αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Μοναστηρακίου προς το Σύνταγμα και στη συνέχεια τα Εξάρχεια. Ομάδες κουκουλοφόρων πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο στην οδό Ναυαρίνου και κάδους απορριμμάτων στην πλατεία Εξαρχείων και την οδό Στουρνάρη, ενώ επίθεση έκαναν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαρ. Τρικούπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή