Απόψε γιορτάζει η γαλλική γαστρονομία

Απόψε γιορτάζει η γαλλική γαστρονομία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ξεκινάμε με μια τερίνα φουά γκρα μαριναρισμένη σε κόκκινο κρασί με ζελέ από χαμομήλι και φρούτα του δάσους. Συνεχίζουμε με ψητή καραβίδα με λαχανικά από τις Πρέσπες και σος από φρέσκα φρούτα. Για κύριο πιάτο σερβίρουμε φαγκρί με πανακότα από κουνουπίδι, baby λαχανικά σοτέ και αφρό από λάιμ ή αρνάκι με δύο τρόπους, μπούτι μπρεζέ σε κρούστα από αμύγδαλα και τρούφα και παϊδάκι με μουστάρδα Ντιζόν με σπανάκι και τηγανητό σέλερι. Για το τέλος, μετά το πλατό με τα τυριά, έχουμε ένα κρύο κρεμ μπρουλέ σοκολάτας πάνω σε τραγανή βάση μπισκότου με φράουλες και σάλτσα σαμπαγιόν σαμπάνιας. Πώς σας φαίνεται;». Ο σεφ Θεοφάνης Στάθης είναι περήφανος με τα πιάτα που ετοίμασε για απόψε το βράδυ – και είναι λογικό. Το μενού του φιγουράρει ανάμεσα στα 1.300 από όλο τον κόσμο που θα σερβιριστούν στην πρώτη διοργάνωση «Gout de France / Good France», μια παγκόσμια γιορτή, ένα ύψωμα του ποτηριού στη γαλλική κουζίνα.

Και η επιλογή έγινε από τον καλύτερο. «Το γεγονός ότι 1.300 σεφ από όλο τον κόσμο θα προετοιμάσουν ένα γαλλικό δείπνο, σε εντελώς εθελοντική βάση, έχει έναν ισχυρό συμβολισμό» λέει σχετικά ο μεγάλος Γάλλος σεφ, των τριών αστεριών Michelin, Alain Ducasse, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την εκδήλωση σε συνεργασία με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης και ήταν ο επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής των αρχιμαγείρων που ενέκρινε τον κατάλογο των συμμετεχόντων. «Δείχνει, πρώτον, ότι όλοι αυτοί οι επαγγελματίες γνωρίζουν πού βρίσκονται οι ρίζες του επαγγέλματός τους. (…) Πολλοί εκπαιδεύτηκαν στη Γαλλία. Αλλοι εκτός Γαλλίας από Γάλλους σεφ. Αλλά τελικά όλοι αντιλαμβάνονται ότι η γαλλική γαστρονομική παράδοση είναι το θεμέλιο της δουλειάς τους». Ο κ. Στάθης δεν θα φέρει αντίρρηση στον δάσκαλο. «Η γαλλική είναι η βάση της κουζίνας. Μπορεί εμείς οι νέοι να παίρνουμε τα υλικά της περιοχής μας, να αναδείξουμε το ελαιόλαδο, τη μεσογειακή διατροφή, τα όσπρια, τα ψάρια, αλλά όλοι στηριζόμαστε στην τεχνική, στους τρόπους της Γαλλίας».

Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε εστιατόρια σε 150 χώρες σε πέντε ηπείρους, διατηρεί τις ρίζες της στα περίφημα «Δείπνα του Επίκουρου» που είχε εμπνευστεί ο ξακουστός Γάλλος αρχιμάγειρας Auguste Escoffier το 1912, όταν το ίδιο μενού σερβιριζόταν την ίδια μέρα, σε πολλές πόλεις του κόσμου. Οι σεφ θα προτείνουν στον χώρο τους ένα μενού «γαλλικού τύπου» (με γαλλικό παραδοσιακό απεριτίφ, κρύο ορεκτικό, ζεστό ορεκτικό, ψάρι ή θαλασσινά, κρέας ή πουλερικό, γαλλικό τυρί, ένα σοκολατένιο γλύκισμα, γαλλικά κρασιά και χωνευτικό ποτό), διατηρώντας ωστόσο την ελευθερία να αξιοποιήσουν τη δική τους παραδοσιακή πολιτισμική κουζίνα. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, το 5% των πωλήσεων της σημερινής μέρας θα διατεθεί σε τοπική ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον τομέα του σεβασμού της υγείας και του περιβάλλοντος.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν συνολικά 15 εστιατόρια. Από την Αθήνα τα Karavi, Premiere, εστιατόριο Μουσείου της Ακρόπολης, Chef Club of Greece, La Terrasse, Polly Maggoo, Avenue Bistro & Bar και Museum cafe-restaurant, από τη Θεσσαλονίκη τα Alfredo’s Grand Dining, La Place Mignonne, Papillion και Καλύβα, από τη Λάρισα το Εν Λαρίση, από την Πελοπόννησο το Maryvonne και από την Κρήτη το Σκούφος & Οίνος (ο πλήρης κατάλογος με τις διευθύνσεις και τα μενού βρίσκεται στο goodfrance.com και στην ιστοσελίδα της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα ambafrance-gr.org). Οπως με νόημα ανέφερε ο κ. Ducasse, «η συμμετοχή όλων αυτών των σεφ είναι τροφή για σκέψη για όλους εκείνους που αρέσκονται να μιλούν για την παρακμή της γαλλικής κουζίνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή