ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξανά «αστυνομικός της γειτονιάς»

xana-astynomikos-tis-geitonias-2073865

Σε εφαρμογή τίθεται από την προσεχή Δευτέρα ο θεσμός του «αστυνομικού της γειτονιάς», με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση. Το μέτρο έχει εφαρμοστεί δύο φορές στο παρελθόν με αμφιλεγόμενα, ωστόσο, αποτελέσματα. Αρχικά, το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δύο αστυνομικά τμήματα της Αττικής (Καλλιθέα, Χαλάνδρι) και δύο της Θεσσαλονίκης (Τούμπα – Τριανδρία, Ευόσμου).

Σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., το μέτρο θα απορροφήσει στην πρώτη φάση εφαρμογής του περίπου 50 αστυνομικούς, οι οποίοι θα περιπολούν στις συνολικά 22 γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

«Οι αστυνομικοί της γειτονιάς περιπολούν στον τομέα ευθύνης τους και επικοινωνούν προσωπικά με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς. Είναι η καθημερινή “επώνυμη” παρουσία της Αστυνομίας στη γειτονιά, για θέματα ασφάλειας, παραβατικότητας και συναφή ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών» αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Κατά πληροφορίες, οι αστυνομικοί που θα στελεχώσουν τον θεσμό θα απασχολούνται αποκλειστικά με τα καθήκοντα του αστυνομικού της γειτονιάς, ενώ εκτός από τον συνήθη βασικό εξοπλισμό θα είναι εφοδιασμένοι με ειδικό σήμα και κινητό – υπηρεσιακό τηλέφωνο, για να επικοινωνούν άμεσα τόσο με τους πολίτες όσο και με τις υπηρεσίες τους.

Σε δήλωσή του, ο κ. Πανούσης τόνισε ότι «εγκαινιάζουμε νέα εποχή για τη συμφιλίωση της Αστυνομίας με τους πολίτες. Είμαι σίγουρος ότι οι κάτοικοι στις γειτονιές θα αγκαλιάσουν και πάλι τον αστυνομικό της γειτονιάς, που αυτή τη φορά έρχεται για να μείνει». Σημειώνεται ότι το μέτρο είχε εφαρμοστεί ξανά τον Ιανουάριο του 2010, επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς και την περίοδο από το 2003 έως και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.