Στις 24 Μαρτίου η ετυμηγορία στη δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου

Στις 24 Μαρτίου η ετυμηγορία στη δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσεχή Τρίτη το απόγευμα και όχι την Τετάρτη 25η Μαρτίου, γιατί, όπως είπε ο πρόεδρος Νίκος Πάσσος «είναι αργία και θα έχουμε γιορτές και πανηγύρια», θα εκδοθεί η ετυμηγορία του Ειδικού Δικαστηρίου για την ενοχή ή μη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναφορικά με τους χειρισμούς του στη «λίστα Λαγκαρντ». Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης, αλλά και τη δευτερολογία της εισαγγελέως κ. Ξένης Δημητρίου –η οποία έκρινε δέον να επισημάνει ότι «αγνοήθηκαν και αποσιωπήθηκαν σημαντικά στοιχεία που αναφέρονται στις πραγματογνωμοσύνες»– ο πρόεδρος του δικαστηρίου κήρυξε το πέρας της διαδικασίας ευχαριστώντας τους διαδίκους.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εισαγγελέα και όλα τα μέλη του δικαστηρίου γιατί προσπάθησαν με τις ερωτήσεις τους να διαλευκάνουν αυτή την κάπως σκοτεινή υπόθεση. Τον κατηγορούμενο και τους υπερασπιστές του που με αξιοπρέπεια και πλήρη σεβασμό στο δικαστήριο προσπάθησαν να φωτίσουν την υπόθεση σε ένα πρωτοφανές κλίμα. Δυστυχώς, μάλλον αποτελείτε την εξαίρεση και ελπίζω να αποτελέσετε παράδειγμα για τους υπόλοιπους», είπε.

Νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί η «τελευταία πράξη» νομικών διαξιφισμών μεταξύ εισαγγελέως και υπεράσπισης (Π. Βασιλακόπουλος). Υιοθετώντας το προσωνύμιο «Αγκαθα Κρίστι» που της απέδωσε ο συνήγορος, η κ. Δημητρίου υποστήριξε ότι αγνοήθηκαν ευρήματα που έχουν προκύψει από τις τέσσερις πραγματογνωμοσύνες, ενώ απάντησε και στις αιτιάσεις της υπεράσπισης ότι δεν υπάρχουν οριστικοποιημένες εκθέσεις καταλογισμού προστίμων στους συγγενείς του πρώην υπουργού και άρα δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ζημία και να αποδοθεί αδίκημα. Η εισαγγελέας κάλεσε τους δικαστές να προσδιορίσουν κατ’ εκτίμηση τη ζημία, το ύψος της οποίας, όπως είπε, ήξερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Μιλάμε για έναν υπουργό Οικονομικών και οικονομολόγο. Αλίμονο αν δεν ήξερε…» επισήμανε. «Ε, τότε να του βάλετε δις ισόβια, διότι θα είναι επικίνδυνος να το ξανακάνει όταν ξαναγίνει υπουργός. Και σε δέκα χρόνια που θα έρθουν τα διοικητικά δικαστήρια και θα πουν ότι δεν υφίσταται φοροδιαφυγή και θα τα πετάξει όλα στον κάλαθο των αχρήστων, θα έρθουμε και πάλι εδώ και θα του επιδικάσουμε το ίδιο ποσό κάθε ημέρας φυλακής και θα έχει θριαμβεύσει το κράτος δικαίου!» αντέτεινε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Υπέρ της αθωότητας και της ειλικρίνειας του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και της παραγραφής, λόγω παρέλευσης της αποσβεστικής προθεσμίας, αγόρευσε και ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης, κ. Β. Δημακόπουλος. «Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μετέβαλε τη θέση ή τον ισχυρισμό του για τίποτα. Αυτή η συνέπειά του αποτελεί τον ασφαλέστερο δείκτη της ειλικρίνειάς του», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή