Αίτημα για συμβιβασμό

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εταιρεία Rheinmetall ζήτησε με επιστολή της από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο να προχωρήσει σε συμφωνία ανάλογη με εκείνη που έχει συνάψει η Siemens με το ελληνικό Δημόσιο για την πολύκροτη υπόθεση των «μαύρων ταμείων». Η εταιρεία της Βρέμης αντιμετωπίζει το εξής ζήτημα: διώξεις εναντίον στελεχών της έχουν ασκηθεί μόνο από τις δικαστικές αρχές στην Αθήνα, ενώ στη Βρέμη η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε σε συμβιβασμό με τις αρχές, που αφορούσε τη σύμβαση για τα συστήματα Asrad ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Το τίμημα του συμβιβασμού για την εταιρεία αγγίζει τα 45 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» , στο υπ. Εθνικής Αμύνης μελετούν τη δυνατότητα συγκρότησης επιτροπής η οποία θα εξετάσει το αίτημα της γερμανικής εταιρείας. Επιπροσθέτως, ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής έχει ζητήσει με έγγραφό του που έχει σταλεί στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής στις αρχές της Βρέμης αποζημίωση για ηθική βλάβη 8 εκατ. ευρώ από την Atlas και 2 εκατ. ευρώ από τη Rheinmetall.

Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι η ζημία του υπ. Αμυνας ξεπερνάει τα 32 εκατ. ευρώ, όση ήταν, δηλαδή, η προμήθεια του Ελληνα μεσάζοντος Π.Ε. όχι μόνον από τη σχετική προμήθεια, αλλά και από άλλες που είχαν συναφθεί το ίδιο διάστημα· για παράδειγμα, εκείνη των αρμάτων «Λέοπαρντ 2», στην παραγωγή των οποίων η Rheinmetall ήταν υποκατασκευάστρια. Ωστόσο, άλλες πηγές «κοντά» στην υπόθεση από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων αναφέρουν ότι το ποσό αυτό είναι το σύνολο της αμοιβής του αντιπροσώπου των δύο γερμανικών εταιρειών κ. Παναγιώτη Ευσταθίου «για ολόκληρη τη διάρκεια των σχετικών εξοπλιστικών προγραμμάτων».

H αρχή έγινε κατόπιν εντολής που δόθηκε από το υπ. Οικονομικών στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) για την υπόθεση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των υποβρυχίων και τη σύμβαση των συστημάτων Asrad. Το Δημόσιο επιφυλάσσεται να ζητήσει περαιτέρω αποζημίωση για την ηθική βλάβη, «καθώς και για την αποκατάσταση της υλικής ζημίας που υπέστη». Για τον λόγο αυτό το ΝΣΚ έχει απευθυνθεί με έγγραφό του στα υπουργεία Αμύνης και Οικονομικών με αίτημα να ορισθεί επιτροπή η οποία θα εκτιμήσει το ακριβές ύψος της υλικής ζημίας από την υλοποίηση της σύμβασης.

Από τις δύο αυτές συμβάσεις μόνον ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, Αντώνιος Κάντας, δέχθηκε ότι έλαβε παράνομα ποσό ύψους 3 εκατ. ευρώ, το οποίο και έχει επιστρέψει στο Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η γερμανική εταιρεία θα μπορούσε να αποζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο «είτε σε είδος είτε σε ρευστό».

Η γερμανική εταιρεία έχει σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο ύψους 52 εκατ. ευρώ για αγορά βλημάτων για τα άρματα «Λέοπαρντ 2», σύμβαση που έχει αρχίσει να υλοποιείται, ενώ η υπογραφή της είχε καθυστερήσει επί πολλά χρόνια, καθώς είχε αρχικά διαχωριστεί από την παραγγελία των αρμάτων από την Krauss Maffei Wegmann (KMW). Στο πλαίσιο π.χ. αυτής της σύμβασης, θα μπορούσε η Ελλάδα να λάβει δωρεάν υλικό (βλήματα) ή να λάβει υλικό άλλων δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Πάντως, πολιτικές και νομικές πηγές στο Ντίσελντορφ, όπου βρίσκεται η έδρα της μητρικής εταιρείας, αλλά και στο Βερολίνο, θεωρούν ότι με βάση την εμπειρία της Siemens μία τέτοια συμφωνία δεν θα είναι εύκολη, θυμίζοντας ότι τόσο η σύναψη όσο και η υλοποίησή της είναι –σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου τέτοιες συμφωνίες με γερμανικές εταιρείες είναι ρουτίνα…– εξαιρετικά δύσκολες, δεδομένων των ρυθμών και της τεχνογνωσίας του ελληνικού Δημοσίου.

Από την άλλη πλευρά, αν η γερμανική εταιρεία καταδικαστεί με βάση την ελληνική εισαγγελική έρευνα, τότε η Rheinmetall θα αποκλεισθεί από όλες τις παρόμοιες προμήθειες στην Ε.Ε. Και αυτό σε μία περίοδο που η εταιρεία ζητεί αποζημίωση 120 εκατ. ευρώ για προμήθειες που δεν θα υλοποιήσει λόγω του εμπάργκο της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή