Μήνυμα υπουργού Παιδείας προς χρήσιν κατά το δοκούν

Μήνυμα υπουργού Παιδείας προς χρήσιν κατά το δοκούν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 2.000 μαθητές από σχολεία της Αθήνας και εκπαιδευτικοί-συνοδοί θα παρελάσουν στη σημερινή μαθητική παρέλαση της Αθήνας, στην οποία θα παραβρεθεί ο νέος υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς. Η μαθητική παρέλαση, και αύριο η στρατιωτική, θα οργανωθούν όπως κάθε χρόνο, και παρά τη γνωστή προεκλογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ κατά των παρελάσεων.

Ειδικότερα, οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες τους από συνολικά 313 σχολεία της Αθήνας θα συμμετάσχουν στη σημερινή μαθητική παρέλαση στην πρωτεύουσα. Εξ αυτών, τα 174 είναι Δημοτικά, τα 72 Γυμνάσια και τα 67 Λύκεια. Η μαθητική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί, στις 11 π.μ. στη λεωφόρο Αμαλίας, μπροστά από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Θα προηγηθεί, στις 10.30 π.μ., κατάθεση στεφάνου από τον κ. Μπαλτά. Ετσι, από τις 10 π.μ. ώς το τέλος της παρέλασης, θα διακοπεί η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους και θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Χθες, ο υπουργός Παιδείας, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, απηύθυνε μήνυμα στους μαθητές της χώρας, και πρωτοτύπησε καθώς πρότεινε στους διδάσκοντες να το χρησιμοποιήσουν κατά την κρίση τους, «όπως νομίζετε ότι μπορεί να συμβάλει στο παιδαγωγικό σας έργο», ανέφερε. Εως πέρυσι, στα μηνύματα των υπουργών δεν υπήρχε σχετική αναφορά, με αποτέλεσμα η ανάγνωσή τους να θεωρείται υποχρεωτική.

Στο μήνυμά του, ο κ. Μπαλτάς μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «η ελληνική επανάσταση υπήρξε μια έξοχη στιγμή εκείνης της άνοιξης των λαών. Ολες οι επαναστάσεις, όπως και η ελληνική, δημιούργησαν σε μεγάλο βαθμό τους λαούς που τις έκαναν, ήταν λαοί που έφτιαξαν τους εαυτούς τους και την επανάστασή τους, σε μια εποχή όπου στην Ευρώπη και στον κόσμο κυριαρχούσαν οι απολυταρχικές μοναρχίες ή οι αυτοκρατορίες, όπως η οθωμανική». Και συμπληρώνει ότι «ο λαός λοιπόν, όλοι εμείς, φτιάχνεται από ελεύθερους και ίσους πολίτες, που αποφασίζουν για την κοινή μοίρα τους, ξεπερνώντας διακρίσεις όπως η φυλή, το γένος, η θρησκεία και η γλώσσα» τονίζει και εξηγεί: «Οταν οι άνθρωποι παίρνουν την τύχη τους στα χέρια τους και θεσπίζουν την πολιτική ενότητά τους, παύουν να είναι απλώς άτομα και αποφασίζουν να αποτινάξουν κάθε λογής τυραννία που θα τους ήθελε υποταγμένους, απλούς υπηκόους».

Ο κ. Μπαλτάς τελειώνει το μήνυμά του προς τους μαθητές λέγοντας ότι «αξίζει να θυμόμαστε εκείνο που εξακολουθούν να μας λένε οι επαναστάτες του παρελθόντος. Γιατί ένας λαός ίσως χρειαστεί ξανά και ξανά να επιβεβαιώσει τον εαυτό του: Κάθε φορά που θα είναι αναγκασμένος να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του, την κυριαρχία του, την αξιοπρέπειά του και την περηφάνια του, τη δημοκρατία του, την πολιτική του ύπαρξη, κάθε φορά που θα χρειαστεί να ξαναπούμε όλοι μαζί: “Εμείς, ο λαός”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή