Οπισθεν στα μέτρα για τα φαρμακεία

Οπισθεν στα μέτρα για τα φαρμακεία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατάργηση μέτρων που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του «ανοίγματος» του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, προχωρεί το υπουργείο Υγείας. Ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, το περασμένο Σάββατο, προανήγγειλε αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και κατάργηση της δυνατότητας πολλαπλών αδειών ανά φαρμακοποιό, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε φαρμακοποιούς που επένδυσαν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους ως αντίδοτο στην κρίση.

Ειδικότερα, ο κ. Κουρουμπλής, μιλώντας στο φαρμακευτικό συνέδριο Hellas Pharm 2015, ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τη δυνατότητα των πολλαπλών αδειών ανά φαρμακοποιό έως ότου ρυθμιστεί νομοθετικά το ζήτημα. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές οδηγίες στους περιφερειάρχες. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων –τώρα ισχύει η πλήρης απελευθέρωσή του–, σημειώνοντας ότι αυτό θα ρυθμιστεί στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου που θα κατατεθεί στη Βουλή. Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Υγείας διευκρίνιζαν χθες στην «Κ» ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις σχετικά με το τι θα ισχύσει για το ωράριο.

Οι πολλαπλές άδειες ανά φαρμακοποιό περιλαμβάνονταν στον νόμο 4254/2014 με την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ που ψηφίστηκε πέρυσι, ενώ το θέμα των ωρών λειτουργίας των φαρμακείων «άνοιξε» το 2011 με τη θέσπιση προαιρετικά διευρυμένου ωραρίου και κατέληξε σε πλήρη απελευθέρωση (επίσης με τον 4254/2014). Και τα δύο θέματα είναι «κόκκινο πανί» για τους φαρμακευτικούς συλλόγους, που υποστηρίζουν ότι προκάλεσαν ασφυξία στα μικρά φαρμακεία. Ειδικά για το ωράριο, πρόσφατα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κων. Λουράντος, «απείλησε» με κατάργηση των εφημεριών εάν δεν ρυθμιστεί.

Οι φαρμακοποιοί που έχουν επιλέξει διευρυμένο ωράριο παρακολουθούν με αγωνία τις εξαγγελίες του υπουργείου. Οπως αναφέρουν, η κοινωνία έχει αγκαλιάσει τη νέα λειτουργία των φαρμακείων, ενώ μια υποχώρηση από την πλευρά της πολιτείας θα «τινάξει στον αέρα» όσες επενδύσεις έγιναν στον χώρο. Από το 2011 έως σήμερα εκτιμάται ότι άνοιξαν περίπου 500 μεγάλα φαρμακεία στη χώρα μας, που απασχολούν τουλάχιστον 3-4 φαρμακοποιούς έκαστο. Επίσης, παλιά φαρμακεία που επέλεξαν διευρυμένο ωράριο προχώρησαν σε νέες προσλήψεις. Οπότε ενδεχόμενη αλλαγή στο θέμα του ωραρίου θα οδηγήσει σε αντίστοιχες απολύσεις, αλλά και απώλειες εσόδων από το Δημόσιο. Οι δηλώσεις της ηγεσίας του υπ. Υγείας έρχονται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση φέρεται (λίστα Βαρουφάκη) ότι «παραμένει δεσμευμένη να επιδιώξει προσπάθειες προκειμένου να άρει δυσανάλογους και αδικαιολόγητους περιορισμούς στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα».

Εν τω μεταξύ, το ποσό των 622,3 εκατ. ευρώ πλήρωσαν από την τσέπη τους πέρυσι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ ως συμμετοχή στο κόστος της δαπάνης των φαρμάκων που τους έγραψε ο γιατρός τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο συνέδριο ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, το ποσοστό συμμετοχής αυξήθηκε από 15,7% το 2012 (ποσό 415 εκατ. ευρώ) σε 21,55% (ποσό 559 εκατ. ευρώ) το 2013 και σε 25,8% (622,3 εκατ. ευρώ) το 2014. Ο κ. Κοντός, αναφερόμενος στην κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ, επεσήμανε ότι ποτέ δεν τηρήθηκε η υποχρέωση της πολιτείας για χρηματοδότηση στο 0,6% του ΑΕΠ, σημειώνοντας ότι και για το 2012 αυτή δεν ξεπερνάει τα 525 εκατ. ευρώ, που είναι περίπου στο μισό του ποσού που πρέπει να δοθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή