«Προσωρινή» λύση για τα σκουπίδια της Τρίπολης

«Προσωρινή» λύση για τα σκουπίδια της Τρίπολης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oριστικά εκτός του ΧΥΤΑ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας τα απορρίμματα της Τρίπολης, με νέα απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του υπεύθυνου φορέα ΔΙΑΔΥΜΑ. Ταυτόχρονα, οξύνεται επικίνδυνα το πρόβλημα των απορριμμάτων και στον Πύργο και στα γύρω χωριά. Υπολογίζεται ότι 10.000 τόνοι σκουπιδιών βρίσκονται στους δρόμους για μήνες, καθώς δεν πραγματοποιείται αποκομιδή αφού δεν υπάρχει νόμιμος χώρος απόθεσης απορριμμάτων σε όλη την Ηλεία.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους δρόμους της Τρίπολης ξεκίνησε την Κυριακή σε χώρο που μισθώθηκε από τον δήμο στη θέση Αγιος Βλάσης. Ο δήμαρχος της πόλης Δημήτριος Παυλής ζήτησε λίγο ακόμα υπομονή από τους κατοίκους και ανέφερε ότι «η Τρίπολη δεν θα ζήσει ποτέ ξανά αυτή την κατάσταση». Τόνισε επίσης ότι η λύση του ΧΥΤΑ Κοζάνης θα αξιοποιηθεί ως «μαξιλάρι» εφόσον εξαντληθούν οι δυνατότητες μεταφοράς των απορριμμάτων σε κοντινές θέσεις.

Ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων ΔΙΑΔΥΜΑ, όπου συμμετέχουν όλοι οι δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας, ύστερα από εισήγηση του Δήμου Εορδαίας προχώρησε σε ανάκληση απόφασης που είχε λάβει μόλις τρεις εβδομάδες νωρίτερα και η οποία έδινε τη δυνατότητα μεταφοράς 5.000 τόνων απορριμμάτων σύμμεικτων από την Τρίπολη στην Κοζάνη. Στους λόγους ανάκλησης της απόφασης αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος Τρίπολης δεν έχει απαντήσει σε σχετική επιστολή της ΔΙΑΔΥΜΑ επιδεικνύοντας αδράνεια σε ένα πρόβλημα που χρειάζεται χρόνο και συγκεκριμένες διαδικασίες για να επιλυθεί.

Οσον αφορά τη μεταφορά των απορριμμάτων της Τρίπολης στη θέση Αγιος Βλάσης, για την οποία επίσης υπήρξαν αντιδράσεις από τους κατοίκους που υπό το βάρος των τραγικών συνθηκών που επικρατούν στην πόλη είδαν τη δημιουργία μιας εν δυνάμει καινούργιας χωματερής, ο δήμαρχος απαντά ότι ο χώρος φυλάσσεται όλο το 24ωρο από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης και διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά πως ο Αγιος Βλάσης θα αποκατασταθεί πλήρως.

Προβλήματα και στον Πύργο

Για μήνες βρίσκονται τα σκουπίδια και στους δρόμους του Πύργου, και ο δήμαρχος της πόλης, Γαβριήλ Λιάτσης, ζητεί άμεσα βοήθεια για την εξεύρεση λύσης. Οπως αναφέρει, εκτός από το πρόβλημα εντός της πόλης, ποντίκια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στο Ποτάκι, τον χώρο που έως πριν από λίγο καιρό συγκεντρώνονταν δεματοποιημένα τα σκουπίδια για να μεταφερθούν μελλοντικά στο εργοστάσιο, που όμως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ο Δήμος Πύργου έλαβε έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων. Ο κ. Λιάτσης εξηγεί ότι ο δήμος επεξεργάζεται λύσεις που όμως δεν μπορούν να εφαρμοστούν από τη μια μέρα στην άλλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή