Καταργείται η πολυσυζητημένη υγειονομική διάταξη για τις εκδιδόμενες

Καταργείται η πολυσυζητημένη υγειονομική διάταξη για τις εκδιδόμενες

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατάργηση της υγειονομικής διάταξης 39Α «για τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων», η εφαρμογή της οποίας πριν από τρία χρόνια «συνοδεύτηκε» από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών, προχωρεί το υπουργείο Υγείας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η σχετική απόφαση.

Επιτροπή που είχε συσταθεί για να εξετάσει τη συγκεκριμένη υγειονομική διάταξη, κατέληξε ομόφωνα ότι πρέπει να καταργηθεί, με το σκεπτικό ότι χρησιμοποιήθηκε για να στιγματίσει κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Η επίμαχη υγειονομική διάταξη καθόριζε –μεταξύ άλλων– τα επικίνδυνα λοιμώδη νοσήματα για τα οποία προβλέπεται υποχρεωτικός έλεγχος σε μετανάστες, αιτούντες άσυλο, χρήστες ναρκωτικών και εκδιδόμενα άτομα.

Τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την κατάργηση της διάταξης, καθώς το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο καλύπτει τους ελέγχους για μεταδοτικά νοσήματα.

Πάντως, το επόμενο διάστημα, θα συσταθεί νέα ομάδα εργασίας, με στόχο έως τον Ιούνιο να υπάρξει νέα διάταξη που θα συμπεριλάβει όλα τα ισχύοντα, αλλά και πιθανόν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η υγειονομική διάταξη 39Α καταργείται. Υπεγράφη τον Απρίλιο του 2012 από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και τον Μάιο του 2013 καταργήθηκε από την υφυπουργό Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη. Τον Ιούνιο 2013, ο Αδωνις Γεωργιάδης προχώρησε στην άρση της πράξης κατάργησης της υγειονομικής διάταξης και μάλιστα ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις του ως υπουργού Υγείας.

Κινητοποιήσεις

Eν τω μεταξύ, την αγωνία τους για την εικόνα κατάρρευσης Κέντρων Υγείας και νοσοκομείων, λίγο πριν από το καλοκαίρι και την έναρξη της τουριστικής περιόδου, εκφράζουν κάτοικοι και γιατροί του ΕΣΥ νησιωτικών περιοχών. Σε ψήφισμά τους, οι κάτοικοι Πάρου – Αντίπαρου αναφέρουν ότι το Κέντρο Υγείας κινδυνεύει να «κατεβάσει ρολά», καθώς έχει μείνει με έναν χειρουργό, έναν γιατρό Γενικής Ιατρικής, έναν μικροβιολόγο και δύο οδοντιάτρους, και δηλώνουν την απόφασή τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν ακόμα και κατάληψη πλοίου της ακτοπλοΐας. Λόγω έλλειψης προσωπικού, «στο κόκκινο» είναι η παιδιατρική, νευρολογική, καρδιολογική, ΩΡΛ κλινική και η μονάδα νεφρού στο νοσοκομείο Κέρκυρας. Οι γιατροί ΕΣΥ της Κέρκυρας πραγματοποιούν αύριο στάση εργασίας (9-11 π.μ.). Για την ίδια ημέρα, 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπ. Υγείας. Μεταξύ των αιτημάτων είναι και η άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 4.000 μόνιμων υπαλλήλων για το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή