Ευθύνες ΕΛ.ΑΣ. σε πολιτικούς προϊσταμένους

Ευθύνες ΕΛ.ΑΣ. σε πολιτικούς προϊσταμένους

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους πολιτικούς τους προϊσταμένους υποδεικνύουν ως υπαίτιους για τα χθεσινά γεγονότα στην είσοδο του Κοινοβουλίου αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Απαντώντας σε καταιγισμό ερωτήσεων μετά την είσοδο αναρχικών στο προαύλιο της Βουλής, αξιωματούχοι της ΓΑΔΑ διευκρίνιζαν ότι είχαν λάβει πολιτική εντολή να απομακρύνουν τη διμοιρία της ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) από την είσοδο της Βουλής επί της οδού Βασ. Σοφίας, με το σκεπτικό ότι η παρουσία της κλούβας έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου προκαλούσε αρνητικούς συνειρμούς. Οι ίδιοι αστυνομικοί έλεγαν ότι τη στιγμή της εισόδου των περίπου 20 αντεξουσιαστών στον περίβολο της Βουλής, στην εξωτερική πύλη του Κοινοβουλίου υπήρχαν μόνο μία γυναίκα αστυνομικός και ένας τροχονόμος, που ήταν αδύνατο να παρεμποδίσουν τους διαδηλωτές. Πλησιέστερα στο σημείο βρισκόταν μόνο η διμοιρία που σταθμεύει έξω από το θέατρο «Τζένη Καρέζη» στην οδό Ακαδημίας, η οποία έσπευσε στο σημείο, περικύκλωσε και εντέλει προσήγαγε τους αναρχικούς ακτιβιστές. «Ευτυχώς που υπήρχε και αυτή (σ.σ.: η διμοιρία), αλλιώς οι αντεξουσιαστές θα είχαν φύγει ανενόχλητοι», σχολίαζαν σε μεταξύ τους συζητήσεις αρμόδιοι αξιωματικοί της ΓΑΔΑ λίγα λεπτά μετά τη λήξη του περιστατικού.

Οι περίπου 20 αναρχικοί οδηγήθηκαν με κλούβα στη ΓΑΔΑ και λίγες ώρες αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς κρίθηκε ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι για την ποινική δίωξή τους. Μεταξύ των προσαχθέντων πάντως, υπήρχαν γνωστοί αναρχικοί με πλούσια αντεξουσιαστική δράση. Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ατόμου που είχε κατηγορηθεί για κλοπή ασπίδων των ΜΑΤ τον Ιούλιο του 2005 και είχε ανακριθεί ως ύποπτος για συμμετοχή του σε περιστατικό επιδρομής αγνώστων στα Εξάρχεια και αρπαγής δύο θαμώνων της πλατείας την 22α Μαρτίου 2014.

Πάντως, δηλωτικό της κυβερνητικής πρόθεσης να απομακρύνει την Αστυνομία από τη Βουλή είναι και περιστατικό που προηγήθηκε της χθεσινής εισόδου αναρχικών στο περιστύλιο της Βουλής. Διαδραματίστηκε το περασμένο Σάββατο στη διάρκεια πορείας αναρχικών στο κέντρο της Αθήνας. Οπως καταγγέλθηκε στην «Κ», αστυνομικοί της ΥΑΤ, που επιχείρησαν να κόψουν δρόμο μέσα από το προαύλιο της Βουλής για να κινηθούν ταχύτερα προς τη συμβολή των οδών Αμαλίας και Ξενοφώντος, παρεμποδίστηκαν και εντέλει εκδιώχθηκαν από τον φρούραρχο, που τους ενημέρωσε ότι είναι «ανεπιθύμητοι» στον χώρο του Κοινοβουλίου.

Χθες το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη μηχανοκίνητη πορεία αναρχικών – αντεξουσιαστών προς το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ένδειξη αλληλεγγύης στους αναρχικούς απεργούς πείνας. Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΓΑΔΑ, στην πορεία συμμετείχαν περίπου 100 δίκυκλα τα οποία στις 8 μ.μ. βρίσκονταν έξω από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών όπου νοσηλεύονται αναρχικοί απεργοί πείνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή