16.339 αναφορές πολιτών στον Συνήγορο του Πολίτη για το 2014

16.339 αναφορές πολιτών στον Συνήγορο του Πολίτη για το 2014

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφαλιστικά και φορολογικά θέματα βρέθηκαν για ακόμη μία χρονιά στο επίκεντρο των καταγγελιών που δέχθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της εν λόγω ανεξάρτητης αρχής για το 2014, που παρουσιάστηκε χθες. Τα παράπονα για τα δύο συγκεκριμένα πεδία σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2011.

Αναλυτικότερα, το 35% των προβλημάτων εντοπίστηκε στα ασφαλιστικά ταμεία και σε Νομικά Πρόσωπα εποπτευόμενα από το υπουργείο Εργασίας. Ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών με 19,4%, το οποίο παρουσιάζει αυξητική τάση σε σχέση με το 2013. Το 14,64% των προβλημάτων αφορούσε την Αυτοδιοίκηση, δηλαδή τους δήμους και τις περιφέρειες. Οι υπόλοιπες καταγγελίες αφορούν κατά 5,15% το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (3,44%), το υπουργείο Παιδείας (3,35%) και άλλες υπηρεσίες σε ποσοστό 7%.

Ρεκόρ αναφορών

Οι 16.339 αναφορές πολιτών που κατατέθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη την προηγούμενη χρονιά ξεπέρασαν σημαντικά τον ήδη πολύ υψηλό αριθμό του 2013 (14.738 αναφορές), αγγίζοντας νέο ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα έτη λειτουργίας του θεσμού. Σε σχέση με το 2013, η αύξηση ανέρχεται στο 11% ενώ ξεπερνά το 50% συγκρινόμενη με το 2011. Η συντριπτική πλειονότητα των αναφορών (80,44%) επιλύθηκε ύστερα από τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Κατά το 2014 ο Συνήγορος προχώρησε σε παρεμβάσεις που αφορούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό, το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), φοροαπαλλαγές δεσμευμένων ακινήτων και άρσεις απαλλοτριώσεων.

Καταπιάστηκε, επίσης, μεταξύ άλλων, και με καταγγελίες σχετικά με την έκδοση γνωμάτευσης ΑΣΥΕ για σύνταξη αναπηρίας, χωρίς φυσική παρουσία του δικαιούχου, την εξόφληση οφειλών από το Λιμενικό Σώμα και την ΕΡΤ και τον προσδιορισμό παλαιότητας Ι.Χ. κατά τη φορολόγησή τους.

Την ίδια στιγμή επισημαίνεται στην έκθεση ότι οι συνεχείς μεταβολές του φορολογικού συστήματος κατά τα τελευταία χρόνια επηρέασαν και τη φορολόγηση των κατοίκων του εξωτερικού. Ο Συνήγορος διαπίστωσε την παράλειψη πρόβλεψης διαδικασίας αξιόπιστης πληροφόρησης των ενδιαφερομένων και ιδίως την ανελαστικότητα του φορολογικού νομοθέτη να διορθώσει τα προβλήματα που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.

Μέσω Διαδικτύου

Από τις 16.339 αναφορές που υποβλήθηκαν, οι 6.581 κατατέθηκαν μέσω Διαδικτύου, ενώ 10.000 άτομα δήλωσαν ότι τους αρέσει η σελίδα τής εν λόγω ανεξάρτητης αρχής στο facebook. Συνολικά 3.160 άτομα ακολουθούν πλέον το προφίλ της Αρχής στο Twitter.

Παράλληλα, η Αρχή προχώρησε σε αυτοψίες επισκεπτόμενη έξι περιφέρειες (Πάτρα, Βόλος, Ιωάννινα, Φλώρινα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη).

Πέραν των αναφορών, ο Συνήγορος το 2014 πραγματοποίησε περισσότερες από 50 δημόσιες παρεμβάσεις σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητάς του και αφορούν έναν ευρύτερο κύκλο προσώπων καθώς και την προστασία των δικαιωμάτων τους. Επιπλέον συνέταξε 3 ειδικές εκθέσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή