Σε κίνδυνο τα κειμήλια του Παν. Αθηνών

Σε κίνδυνο τα κειμήλια του Παν. Αθηνών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εωλα στις ορέξεις των καταληψιών βρίσκονται τα κειμήλια και τα έργα τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια. Η κατάληψη των Προπυλαίων συμπληρώνει σήμερα επτά εργάσιμες ημέρες και έχει διακοπεί πλήρως το διοικητικό έργο του ΕΚΠΑ. Μάλιστα, εάν συνεχιστεί η κατάληψη, ίσως οι πανεπιστημιακοί του ΕΚΠΑ να μην πάρουν επίσημη πρόσκληση στην ομιλία στην Αθήνα του διάσημου Αμερικανού οικονομολόγου και βραβευμένου με Νομπέλ Πολ Κρούγκμαν.

Πορεία στις 6 μ.μ.

Σήμερα οι καταληψίες έχουν προγραμματίσει πορεία από τα Προπύλαια στις 6 μ.μ. Αυτό είναι το χρονικό όριο που έχει θέσει η ηγεσία του ΕΚΠΑ η οποία, εάν οι καταληψίες δεν αποχωρήσουν, προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να σκληρύνει τη στάση της, ζητώντας τη λήψη πρωτοβουλιών από τις αρμόδιες αρχές (υπ. Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης). Και αυτό, διότι τα Προπύλαια θα πρέπει να κλείσουν τη Μ. Πέμπτη για τις διακοπές του Πάσχα και δεν είναι δυνατόν οι πρυτανικές αρχές να τα αφήσουν υπό κατάληψη.

Στο κτίριο υπάρχουν έργα τέχνης και κειμήλια της ιστορίας του πρώτου ΑΕΙ της χώρας ― ιδρύθηκε το 1837. Σε τοίχους και αίθουσες υπάρχουν προσωπογραφίες πανεπιστημιακών του ΕΚΠΑ και γκραβούρες. Επίσης, στα γραφεία του πρύτανη και των αναπληρωτών του υπάρχουν έπιπλα αξίας και βιβλιοθήκες, ενώ όλη η διακόσμηση είναι μαρμάρινη. Ιδιαίτερης αξίας είναι και η διακόσμηση της Μεγάλης Αίθουσας Τελετών.

Πηγές της πρυτανείας ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι στην είσοδο των Προπυλαίων παραμένει επί 24ώρου βάσεως φύλακας-διοικητικός υπάλληλος. Ομως, αυτό δεν αρκεί, καθώς το κτίριο είναι ανοιχτό από παντού, χωρίς να φυλάσσεται, έστω και διακριτικά, από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Μάλιστα, εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης στα αρχεία του ΕΚΠΑ, ίσως οι πανεπιστημιακοί δεν λάβουν πρόσκληση για την ομιλία του Π. Κρούγκμαν. Ο νομπελίστας έχει προσκληθεί από το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής -επικεφαλής του είναι ο Γερ. Αρσένης- για να μιλήσει στο Μέγαρο Αθηνών την Παρασκευή 17/4 στις 5.30 μ.μ. Το θέμα της ομιλίας του είναι «Europe: what next? » και πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ζητήθηκε από την ηγεσία του ΕΚΠΑ να δώσει πρόσβαση στα αρχεία των πανεπιστημιακών ώστε να τους αποσταλεί η σχετική πρόσκληση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε (ρ/σ Παραπολιτικά) ότι «οι πρυτανικές αρχές έκαναν εκείνο που έπρεπε να κάνουν. Η κυβέρνηση σκέπτεται γενικότερα πολιτικά το θέμα και βρισκόμαστε ενώπιον ενός καινούργιου φαινομένου, που πρέπει αντιμετωπισθεί. Η στάνταρ αντιμετώπιση του είδους “στέλνουμε τα ΜΑΤ” δεν είναι η ενδεδειγμένη, αλλά δεν είναι πρέπον να είναι κλειστό και το πανεπιστήμιο. Οι αρμόδιοι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι θα πράξουν αυτά που πρέπει να πράξουν». Σε ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις για τροποποίηση του σημερινού καθεστώτος ασύλου, απάντησε: «Κατ’ αρχήν ναι. Σκεφτόμαστε την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου σε νέες συνθήκες που ωριμάζουν σιγά σιγά. Θα είναι σχετικά ευκολότερη από ό,τι ήταν παλαιότερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή