Προσλήψεις σε επίπεδα… Μνημονίου

Προσλήψεις σε επίπεδα… Μνημονίου

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο επισήμως απορρίπτεται από την κυβέρνηση, θα κινηθούν οι προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων για το 2015. Με τροπολογία που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπεται ότι οι προσλήψεις για το 2015 δεν θα ξεπεράσουν τις 12.000, γεγονός το οποίο αφενός ενδέχεται να ανατρέψει εν μέρει τους σχεδιασμούς του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου και αφετέρου παραπέμπει ευθέως στη μεσοπρόθεσμη δανειακή σύμβαση η οποία προέβλεπε 11.107 προσλήψεις για το τρέχον έτος.

Μάλιστα, στην αρχική της μορφή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία βρίσκεται ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις επαναπροσλήψεις των «διαθεσίμων» και των απολυθέντων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» επεκαλείτο απευθείας το Μεσοπρόθεσμο. Τελικώς η αναφορά απαλείφθηκε, μετά τις αντιρρήσεις του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος σε αλλεπάλληλες δηλώσεις του έχει επισημάνει ότι «ως κυβέρνηση δεν μας δεσμεύει το Μνημόνιο αλλά ο προϋπολογισμός του κράτους». Στην τελική της μορφή η τροπολογία, που θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι αύριο, θα αναφέρει ότι βάσει του προϋπολογισμού οι προσλήψεις υπαλλήλων σε όλο το Δημόσιο (υπουργεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, νοσοκομεία) δεν δύνανται να ξεπεράσουν τις 12.000 για το 2015.

Το ζήτημα των προσλήψεων στο Δημόσιο αποτελεί τους τελευταίους μήνες ένα από τα «γκρίζα» σημεία στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης και θεσμών. Παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός είχε αποφύγει να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων για το τρέχον έτος, εντούτοις τις τοποθετούσε κοντά στις 15.000. Μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου είχε δηλώσει ότι «θεωρούμε ότι η συμφωνία μάς επιτρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και εφόσον τεθεί ζήτημα, θα διαπραγματευθούμε, αλλά στη βάση της πολιτικής μας. Δεν θεωρούμε ότι δεσμευόμαστε από το Μνημόνιο. Δεσμευτικός για μας είναι ο προϋπολογισμός του κράτους».

Στον αντίποδα, οι θεσμοί επέμεναν στα αναφερόμενα από το Μεσοπρόθεσμο για 11.000 προσλήψεις, οι οποίες«συμπίπτουν» με τις «αντοχές» του προϋπολογισμού.

Ηδη βάσει του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προβλέπεται η πρόσληψη 3.900 «διαθεσίμων» και υπαλλήλων που απολύθηκαν βάσει Μνημονίου, περίπου 1.700 δημοτικών αστυνομικών αλλά και περίπου 6.000 αδιόριστων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Ο συνολικός αριθμός αγγίζει τις 12.000, ενώ, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κατά 72 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η αυριανή συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έχουν εγερθεί έντονες αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της Ν.Δ. Ενδεικτική του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι η ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Twitter. «Ο νόμος θα ψηφιστεί το συντομότερο, θέλουν δεν θέλουν οι απολογητές του Μνημονίου. Και τη Μ. Πέμπτη στη Βουλή θα δούμε ποιος θα φυγομαχήσει…», αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος.

Πέραν της επαναπρόσληψης των σχολικών φυλακών, καθαριστριών, εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικών ΑΕΙ και της επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας, το υπό ψήφιση νομοσχέδιο προβλέπει την πρόσληψη, μέσω «μίνι κινητικότητας», 6.000 αδιόριστων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, αλλά και τη μονιμοποίηση περίπου 40.000 υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που απασχολούνται στην κεντρική διοίκηση, δηλαδή στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στους ΟΤΑ, καθώς και δικαστικούς υπαλλήλους. Εκτός μονιμοποίησης θα μείνει το επιστημονικό προσωπικό των ανεξάρτητων αρχών, το ανθρώπινο δυναμικό των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και οι δικηγόροι που απασχολούνται με έμμισθη εντολή στο Δημόσιο.

Στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου προβλεπόταν και η θέσπιση «Κάρτας του Πολίτη», ωστόσο η επίμαχη διάταξη απεσύρθη λόγω χιλιάδων αρνητικών σχολίων που συγκέντρωσε κατά τη διαβούλευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή