Πρυτανεία ΕΚΠΑ: «Αθλιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο»

Πρυτανεία ΕΚΠΑ: «Αθλιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αθλιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο χαρακτηρίζουν οι πρυτανικές αρχές του τη συνεχιζόμενη -χθες έκλεισαν 10 ημέρες- κατάληψη των Προπυλαίων, βάλλοντας ευθέως κατά της πολιτείας για τη στάση της. «Κατά τη διάρκεια των δέκα αυτών ημερών έχουμε επανειλημμένα προσπαθήσει, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να τερματισθεί η κατάσταση αυτή, χωρίς αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει προηγούμενο σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και σε όλες τις χώρες του πολιτισμένου κόσμου, να αφήνεται σε κατάληψη και εγκατάλειψη ένα κεντρικό δημόσιο πανεπιστήμιο για τόσες ημέρες. Λυπούμαστε βαθύτατα γι’ αυτόν τον αρνητικό άθλο σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισαν χαρακτηριστικά. Τι μέλλει γενέσθαι; Κάποιοι ελπίζουν οι εξωπανεπιστημιακοί να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τα Προπύλαια. Κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι στρατηγική των εξωπανεπιστημιακών είναι να προκαλέσουν πολιτική ένταση, επιδιώκοντας την παρέμβαση της αστυνομίας. Και άρα θα συνεχίσουν την κατάληψη. Ειδικότερα, χθες οι πρυτανικές αρχές με οξύτατη ανακοίνωση περιέγραψαν τις παρενέργειες της πολυήμερης κατάληψης των Προπυλαίων. «Οι βασικές λειτουργίες, που το καθιστούν κέντρο ενός ζώντος εκπαιδευτικού οργανισμού, έχουν νεκρώσει», ανέφεραν και εξειδίκευσαν:

• Η κεντρική διοίκηση είναι εντελώς αποκομμένη από τις κοσμητείες και τα τμήματα.

• Η παρακώλυση της λειτουργίας του κεντρικού πρωτοκόλλου έχει επιφέρει την απόλυτη αδυναμία επικοινωνίας του ΕΚΠΑ με τις δημόσιες υπηρεσίες (υπουργεία, δήμους κ.λπ.), καθώς και με ιδιωτικούς και άλλους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εν όψει της ψήφισης του σχεδίου νόμου για την επαναφορά των διαθεσίμων υπαλλήλων, οι περί τους 350 ενδιαφερόμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν την προβλεπόμενη αίτηση.

• Λόγω της μη λειτουργίας του πρωτοκόλλου και των νομικών υπηρεσιών έχει διακοπεί η διαδικασία σύνταξης και υπογραφής των συμβάσεων για θέματα που σχετίζονται με την πυρασφάλεια, τη συντήρηση ανελκυστήρων και γενικότερα τη φύλαξη και φροντίδα των κτιρίων.

• Η λειτουργία της Συγκλήτου και των λοιπών οργάνων έχει ουσιαστικά αναβληθεί επ’ αόριστον, καθυστερώντας τη διευθέτηση επιτακτικών ζητημάτων.

• Η φοιτητική μέριμνα, όπως επίσης όλες οι επιμέρους διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες, υπολειτουργούν.

• Οι υπηρεσίες διεθνών σχέσεων, οι συνεργασίες επομένως με άλλα πανεπιστήμια, τα προγράμματα Εrasmus για την ανταλλαγή των φοιτητών κ.λπ. έχουν αναγκαστικά αναστείλει τη λειτουργία τους.

• Οι ορκωμοσίες των φοιτητών -οι πλέον ξεχωριστές ημέρες σταδιοδρομίας, που οι ίδιοι οι φοιτητές επιζητούν ως ολοκλήρωση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τους σπουδών- αναβάλλονται διαρκώς.

• Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και η εκ των πραγμάτων ακύρωση ή αναβολή προγραμματισμένων εκδηλώσεων (διαλέξεων, αναγορεύσεων, συνεδρίων του πανεπιστημίου) με προφανή ζημία κύρους και αξιοπιστίας των επιστημονικών προγραμματισμών του ιδρύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή