Δεν έδωσε ονόματα ο Οσβαλντ

Δεν έδωσε ονόματα ο Οσβαλντ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υποσχέσεις για προσκόμιση, στο μέλλον, στοιχείων με ονόματα Ελλήνων, πολιτικών ή μη, που υπήρξαν πελάτες του στο παρελθόν, διαχειρίστηκε ο Ελβετός τραπεζίτης την αρνητική του στάση και ενώπιον του ειδικού ανακριτή διαφθοράς, Νίκου Τσιρώνη, στον οποίο έδωσε χθες πολύωρη απολογία. Ο Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, που βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών δικαστικών αρχών μετά τη σύλληψή του σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος, κράτησε τα χαρτιά του κλειστά για την υπόθεση προμήθειας των αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρεία WEGMANN, αρνούμενος να παράσχει στοιχεία, ονόματα και διευθύνσεις στον αρμόδιο ανακριτή.

Ο Οσβαλντ, που εμπλέκεται ήδη σε διακίνηση παράνομων πληρωμών σε τέσσερις υποθέσεις εξοπλιστικών, αλλά και σε εκείνη της Siemens, προς το παρόν, διότι παραμένει άγνωστο τι θα πράξει αργότερα, δεν επιδεικνύει διάθεση συνεργασίας με τις δικαστικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη μακρά απολογία του χθες, δεν αποκάλυψε ονόματα Ελλήνων πελατών του, πολιτικών προσώπων ή μη, και περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να ανεύρει και να παραδώσει στις ελληνικές δικαστικές αρχές καταλόγους με παλιούς πελάτες του, προκειμένου να εντοπιστούν ενδεχομένως αποδέκτες «μαύρου» χρήματος από δημόσιες συμβάσεις.

Ο κατηγορούμενος, που συνεργάστηκε στο παρελθόν με τις τράπεζες Dresdner και BNP Paribas, ακολούθησε και χθες τη γραμμή που είχε υιοθετήσει κατά την πρώτη προχθεσινή επαφή του με τις δικαστικές αρχές, καταθέτοντας ως μάρτυρας στον ανακριτή διαφθοράς, Γ. Μαλλή. Φέρεται να υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν για την προέλευση των χρημάτων που κατέθεταν οι πελάτες του, επαναλαμβάνοντας ότι δεν ήξερε τίποτα για μίζες ή εν γένει για την πηγή των χρημάτων.

Αναφέρθηκε και πάλι στους ειδικούς κανόνες που ισχύουν στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν μόνο η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών. Ωστόσο, φέρεται να είπε ότι ο συνεργάτης του, Φάνης Λυγινός, επίσης εμπλεκόμενος σε υποθέσεις με μίζες σε εξοπλιστικά, είχε μεγαλύτερη επαφή με τους πελάτες τους, παραπέμποντας σε αυτόν για πληρέστερα στοιχεία αποδεκτών «μαύρου» χρήματος. Ομως, ο Λυγινός δεν έχει συλληφθεί ακόμη.

Μετά την απολογία του στον κ. Τσιρώνη, ο Οσβαλντ απολογήθηκε στην ανακρίτρια διαφθοράς, Βασιλική Μπράτη, για τις μίζες από την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρεία Ericsson. Οι δύο ανακριτές και ο εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκισή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή