Προσλήψεις άνω των 15.000 το 2015, με πλαφόν τις… 11.800

Προσλήψεις άνω των 15.000 το 2015, με πλαφόν τις… 11.800

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θολό τοπίο επικρατεί όσον αφορά τον ακριβή χρόνο των προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ, ο τελικός αριθμός των οποίων μένει να επισημοποιηθεί με πράξη υπουργικού συμβουλίου.

Από το υπουργείο Υγείας ανέφεραν χθες ότι εντός του 2015 θα γίνουν 4.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όπως είχε εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός, ενώ επιπροσθέτως θα προσληφθούν 1.500 επικουρικοί γιατροί και νοσηλευτές –η μισθοδοσία των οποίων βαρύνει τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων–καθώς και 500 άτομα (μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ) για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τον αριθμό των 4.500 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στην Υγεία επιβεβαίωσε χθες (Mega) και ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, που πρόσθεσε ότι θα γίνουν εντός του 2015 και 3.900 επαναπροσλήψεις απολυμένων του Δημοσίου. Δηλαδή, ήδη 8.500 από τις συνολικά 11.800 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων που θέτει ως «πλαφόν» το υπουργείο Οικονομικών για το 2015. Και μάλιστα όταν βάσει του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών θα προσληφθούν επιπροσθέτως και αδιόριστοι επιτυχόντες ΑΣΕΠ (είναι περίπου 6.000) και δημοτικοί αστυνομικοί!

Πάντως, χθες πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας με αντικείμενο την επίσπευση των διαδικασιών για τις επικείμενες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Στις συσκέψεις συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι αναπληρωτές υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος και Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Ιωάννης Καραβοκύρης, ο οποίος διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο είναι σε θέση, εντός τριών μηνών από τη στιγμή της προκήρυξης του διαγωνισμού, να έχει εκδώσει τους πίνακες με τους επιτυχόντες.

Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων αποφασίστηκε η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης (Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών) που θα ορίζει ταχείες διαδικασίες για τις προσλήψεις επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, ενώ προωθείται και η κατάθεση τροπολογίας που θα παρατείνει τη θητεία τους στα δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι παραμένει η δυνατότητα τριετούς θητείας για τις ακριτικές νησιωτικές περιοχές.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας κινήτρων για τους επικουρικούς, το υπουργείο Υγείας θα έχει συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοικήση με στόχο να γενικευθεί το παράδειγμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που πριν από περίπου ένα μήνα αποφάσισε να συνεισφέρει οικονομικά στις αποδοχές των επικουρικών που θα «προτιμήσουν» τα νησιά.

Εν τω μεταξύ, στην αύξηση του ορίου για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 6.000 ευρώ σε 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών σε μονάδες Υγείας και φάρμακα, αναμένεται να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας θα μπορούν να λάβουν βιβλιάριο υγείας ανασφάλιστου όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, έναντι των 6.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή