Απειλούν να κλείσουν το Κατάκολο

Απειλούν να κλείσουν το Κατάκολο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα κλείσουμε το λιμάνι στο Κατάκολο για να μην κατέβουν οι τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια. Και σε όσους πουν ότι καταστρέφουμε τον τουρισμό, θα απαντήσουμε: Και τόσο καιρό που οι τουρίστες από τα πούλμαν στον δρόμο προς την Αρχαία Ολυμπία βλέπουν βουνά τα σκουπίδια και τα τρωκτικά να τρέχουν, δεν πλήττεται ο τουρισμός;» λέει μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων του Πύργου.

Οταν ο δήμαρχος της πόλης, Γαβριήλ Λιατσής, επέστρεψε χθες από το ταξίδι του στην Αθήνα, παραμονές του Πάσχα, «χωρίς λύση για τα σκουπίδια του Πύργου», εκπρόσωποι Φορέων, Επαγγελματιών και Παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισαν να αναλάβουν δράση ζητώντας πιεστικά από την κυβέρνηση να βρει λύση. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Τάκης Αντωνακόπουλος, γιατρός και πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ξεκαθαρίζει ότι η κατάσταση απειλεί σοβαρά την υγεία των κατοίκων του Πύργου. Επειτα από επτά μήνες που τα σκουπίδια βρίσκονται στους δρόμους της πόλης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεσπάσει επιδημία, τονίζει. Ο ίδιος ζητεί να υπάρξει άμεση παρέμβαση του κράτους, ώστε να μεταφερθούν τα σκουπίδια σε νόμιμους μη κορεσμένους ΧΥΤΑ που βρίσκονται σε κοντινούς δήμους.

ΧΥΤΑ Φλόκα

Ενώ την προηγούμενη Τρίτη η δημοτική αρχή είχε καταλήξει σε συμφωνία με τον δήμαρχο Δυτ. Αχαΐας για τη μεταφορά 2.000 τόνων απορριμμάτων (συνολικά εκτιμάται ότι στους δρόμους του Πύργου βρίσκονται 10.000 τόνοι) στον ΧΥΤΑ Φλόκα, μετά την αντίδραση των κατοίκων που απέκλεισαν τον ΧΥΤΑ, αποφασίστηκε η μεταφορά να αναβληθεί για τουλάχιστον 15 ημέρες. Κάποιοι λένε ότι πίσω από το πρόβλημα των σκουπιδιών και την καθόλου αλληλέγγυα στάση των όμορων δήμων, οι οποίοι αρνούνται να πάρουν ποσότητες απορριμμάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, κρύβονται μικροτοπικιστικά συμφέροντα. Γεγονός παραμένει ότι είναι πολύ πιθανό οι κάτοικοι του Πύργου να χρειαστεί να περάσουν πάνω από σακούλες απορριμμάτων για να γιορτάσουν την Ανάσταση.

Ο δήμαρχος κ. Λιατσής σε αυτό το θέμα συμφωνεί με την αντιπολίτευση. «Η μόνη λύση είναι να επιτάξουμε ΧΥΤΑ στη γύρω περιοχή. Να υπάρξει απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για άμεση μεταφορά των απορριμμάτων του Πύργου».

Υπουργείο Εσωτερικών

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων του υπ. Εσωτερικών, Ευάγγελος Καπετάνιος, τονίζει ότι το «υπουργείο καταβάλλει άοκνες προσπάθειες γιατί δεν αρμόζει στους πολίτες του Πύργου να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Ομως ούτε αλληλεγγύη υπάρχει, ούτε λύσεις δίνονται».

Σήμερα το πρωί έχουν κληθεί εκπρόσωποι των φορέων του Πύργου και όλες οι παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο που είναι ανοιχτό στους πολίτες, προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχεια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή