Πασχαλινά μηνύματα από Βαρθολομαίο, Ιερώνυμο

Πασχαλινά μηνύματα από Βαρθολομαίο, Ιερώνυμο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη σκέψη στους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής που διώκονται και σφαγιάζονται από τζιχαντιστές, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διακηρύσσει στο μήνυμά του για το Πάσχα ότι «διά της προκλήσεως του θανάτου του συνανθρώπου, διά της εκδικητικότητος κατά του ετέρου, του διαφορετικού, δεν βελτιώνεται ο κόσμος, ούτε επιλύονται τα προβλήματα των ανθρώπων».

«Κι ενώ εμείς χαρμοσύνως εορτάζομεν την Ανάστασιν του Κυρίου, ως πραγματικότητα ζωής και ελπίδος, πέριξ ημών, εν τω κόσμω, ακούομεν τας κραυγάς και τας απειλάς του θανάτου, τας οποίας εκτοξεύουν εκ πολλών σημείων της Γης εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι δύνανται να λύσουν τας διαφοράς των ανθρώπων διά της θανατώσεως των αντιπάλων, γεγονός το οποίο αποτελεί την μεγαλυτέραν απόδειξιν της αδυναμίας των», αναφέρει ο κ. Βαρθολομαίος, και προσθέτει: «Τα προβλήματα επιλύονται αληθώς διά της αναγνωρίσεως και της τιμής της αξίας του προσώπου και διά του σεβασμού των δικαιωμάτων του. Και αντιστρόφως, τα παντός είδους προβλήματα δημιουργούνται και οξύνονται εκ της περιφρονήσεως του ανθρώπινου προσώπου και της καταπατήσεως των δικαίων αυτού, ιδιαιτέρως του αδυνάτου».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στο πασχαλινό του μήνυμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «μέσα σε έναν κόσμο αδικίας, σκληρότητας, κακότητας και μισανθρωπίας, κάθε συνειδητός χριστιανός παλεύει να κρατηθεί από τα κράσπεδα των ιματίων του Αναστημένου Χριστού, μέχρι να ενωθεί για πάντοτε μαζί Του στην αιώνια ζωή. Με αυτόν τον τρόπο μετέχει στο μυστήριο της Θείας οικονομίας για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Ο Χριστός δεν ζητά από τον καθένα μας να εργαστεί με έναν τρόπο αυτιστικό και ατομικιστικό για τη σωτηρία του. Η σωτηρία του καθενός περνά μέσα από τη σωτηρία των άλλων. Και πολλές φορές, αν όχι όλες, απαιτείται η δική μας σταύρωση για τη σωτηρία των άλλων».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στο μήνυμά του αναφέρει: «Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση επικοινωνούμε μαζί σας, οι ομογενείς της Αμερικής, αυτή την υπέροχη ημέρα της Αναστάσεως του Χριστού. Είναι μια ημέρα που ανανεώνει την ελπίδα, προσφέρει προοπτική και θεμελιώνει όραμα δομικό ενός φωτεινού μέλλοντος». Και προσθέτει: «Τη νύχτα του θανάτου τη διαδέχθηκε η λαμπρότατη ημέρα της Αναστάσεως. Αυτό ισχύει για κάθε ανθρώπινη, σκοτεινή και αδιέξοδη νύχτα, για άτομα, κοινωνίες και έθνη. Η Ανάσταση είναι εδώ ως η έξοδος από την κάθε είδους κρίση, αδιέξοδο ή πρόβλημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή