Πολιορκία της Πρυτανείας και φόβοι νέας κατάληψης

Πολιορκία της Πρυτανείας και φόβοι νέας κατάληψης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολιορκία των Προπυλαίων, που θυμίζει άλλες ιστορικές εποχές, προχωράει η κυβέρνηση, με στόχο να λήξει η κατάληψη στο κτίριο, που συμπληρώνει σήμερα 18 ημέρες. Από χθες οι άνδρες των ΜΑΤ δεν επέτρεπαν σε κανέναν να εισέλθει στον χώρο, με στόχο να εξαντληθούν τα τρόφιμα και οι ψυχολογικές αντοχές των καταληψιών. Οσο για εκείνους που έβγαιναν από τα Προπύλαια, συλλαμβάνονταν. Αντίστοιχη τακτική είχε υιοθετηθεί κατά τη διάρκεια της κατάληψης της Νομικής Σχολής. Επειδή όμως ο σχεδιασμός είναι ευκρινής, υπάρχει φόβος ότι οι αναρχικοί θα επιδιώξουν την κατάληψη άλλου κτιρίου της Αθήνας. Για τον λόγο αυτό αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το ΕΜΠ και την πρώην ΑΣΟΕΕ στην οδό Πατησίων. Πάντως, η χώρα διασύρεται διεθνώς για μία ακόμη φορά, καθώς χθες τουρίστες που έκαναν τον γύρο της Αθήνας με τα γνωστά διώροφα κόκκινα λεωφορεία έβγαζαν φωτογραφίες από την Πρυτανεία. Στο κάδρο τους ήταν τα μαύρα πανό στην προμετωπίδα των Προπυλαίων, ενώ στον πεζόδρομο ανάμεσα σε Προπύλαια και Ακαδημία κυκλοφορούν υπαίθριοι μικροπωλητές.

Ειδικότερα, από χθες οι άνδρες των ΜΑΤ απαγόρευαν να εισέλθει κάποιος εντός των Προπυλαίων. Αυτό είχε ως συνέπεια η κατάληψη να μην μπορεί να ενισχυθεί με νέα πρόσωπα ούτε και με τρόφιμα. Η πίεση αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο αριθμός όσων είναι εντός των Προπυλαίων να μην ξεπερνάει τους 10. Μάλιστα, χθες περί τις 9 μ.μ. περίπου 100 αντεξουσιαστές επιχείρησαν έφοδο στην Πρυτανεία, απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ, αλλά παρέμειναν στην περιοχή.

Από την άλλη, αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή δήλωση (ΑΝΤ1) του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος επέρριψε ευθύνες και στο ΕΚΠΑ, τονίζοντας ότι τα μέλη της διοίκησης θα μπορούσαν να συνεδριάσουν σε άλλη αίθουσα για να εκτονωθεί το θέμα. Οταν ρωτήθηκε γιατί δεν έφυγαν οι καταληψίες λόγω Πάσχα, όπως είχε πει ο ίδιος τη Μεγάλη Εβδομάδα, απάντησε ότι «άλλαξαν βάρδια». Ο κ. Φλαμπουράρης, βέβαια, κατηγόρησε εμμέσως και την Αστυνομία, διότι δεν επενέβη ενώ υπήρχε εισαγγελική εντολή.

«Στη συνέχεια της προσβλητικής θεώρησης της κατάληψης των Προπυλαίων ως περιθωριακού φαινομένου από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε η δήλωση του υπουργού Επικρατείας. Θεωρεί, δηλαδή, ότι η λειτουργία και η διοίκηση του Πανεπιστημίου είναι μια απλή συνεδρίαση ενός οργάνου, λες και είναι μια κομματική οργάνωση! Διαπίστωσε, μάλιστα, αναφερόμενος στους καταληψίες, ότι αυτή “η δύναμη” βάλλει μόνο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ! Οι παραβατικές ομάδες είναι, λοιπόν, μια αντιπολιτευόμενη δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ και επομένως περιμένουμε να δούμε με ποιον τρόπο θα απαντήσει η κυβέρνηση σ’ αυτήν την πολιτική δύναμη! Μήπως πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά;», δήλωσε στην «Κ» η Ευγενία Μπουρνόβα, πανεπιστημιακός και μέλος του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή