Κριτήριο οι κομματικές περγαμηνές

Κριτήριο οι κομματικές περγαμηνές

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η σημερινή μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση μοίρασε τις θέσεις των δεκατριών περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης. Με ποσόστωση αναλογικά με τη δύναμη του κάθε κόμματος, διόρισαν τους “ημετέρους”, προφανώς με κύριο προσόν την κομματική ταυτότητα του διοριζομένου. Αυτή είναι η αξιοκρατία που οραματίζεται και εφαρμόζει στην πράξη η τρόικα εσωτερικού με καθαρά κομματικά οφέλη». Τα έλεγε ο Τάσος Κουράκης το 2013 στη Βουλή, καταγγέλλοντας την τότε κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για τον τρόπο επιλογής των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης. Σήμερα, ο κ. Κουράκης, από τη θέση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, κάνει τα ίδια. Συνέπεια είναι να προκαλεί τη (δικαιολογημένη;) χλεύη των εκπαιδευτικών στο Διαδίκτυο. Μάλιστα, για το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπήρξε μία ακόμη αντιπαράθεση ανάμεσα στον αναπληρωτή κ. Κουράκη και τον υπουργό Αριστείδη Μπαλτά.

Ειδικότερα, οι 13 περιφερειακοί διευθυντές που επελέγησαν έχουν κομματικές περγαμηνές στον ΣΥΡΙΖΑ και στους Ανεξάρτητους Ελληνες. Την ίδια στιγμή, όμως, αμφισβητείται εάν έχουν και τα απαραίτητα εκ του νόμου προσόντα, και κυρίως διοικητική εμπειρία που χρειάζεται για να διαχειριστούν το πλήθος μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών μιας περιφέρειας. Μάλιστα, θα πέσουν στα βαθιά, καθώς θα κληθούν να φέρουν σε πέρας την επίπονη και μακρά διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, που αρχίζουν στις 18 Μαΐου. «Στις πανελλαδικές τα στελέχη απαιτείται να έχουν μακρά εμπειρία, καθώς πάντα γίνονται λάθη. Είναι ανθρώπινο. Μακάρι να διαψευστώ αυτή τη φορά», ανέφερε χθες στην «Κ» έμπειρο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα, από τους 13 περιφερειακούς (εξ αυτών 11 άνδρες – 2 γυναίκες) οι τέσσερις είναι δάσκαλοι, από δύο είναι γυμναστές και καθηγητές Πληροφορικής, και από ένας φιλόλογος, φυσικός, νηπιαγωγός, μαθηματικός και γεωλόγος. Και οι περισσότεροι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν συνδικαλιστική δράση και κάποιοι ήταν υποψήφιοι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενδεικτικά, μεταξύ αυτών, βρίσκεται πρώην υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στη Θράκη και υπεύθυνος επικοινωνίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην περιοχή, ένας άλλος ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κέρκυρας, αναπληρωτής συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, ένας τρίτος ήταν μέλος ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Αθήνας και υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της Ρένας Δούρου, δύο άλλοι συνδικαλιστές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ένας ακόμη υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές. Αυτά είναι ορισμένα στοιχεία της διαδρομής τους, όχι μεμπτά φτάνει να μην είναι τα κυρίαρχα. Αυτό δεν είναι γνωστό, καθώς δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα βιογραφικά και η μοριοδότηση των υποψηφίων.

Συνολικά υπεβλήθησαν 452 αιτήσεις εκπαιδευτικών για τις 13 θέσεις με δικαίωμα συμμετοχής να έχουν, βάσει του νόμου, οι δημόσιοι εκπαιδευτικοί με δεκαπενταετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία και σημαντικά επιστημονικά και διοικητικά προσόντα.

Πολλοί αμφισβητούν ότι οι επιλεγέντες πληρούν τις προϋποθέσεις, τονίζοντας ότι κάποιοι εκ των 13 έχουν ελάχιστη διοικητική εμπειρία. Ετσι, η απόφαση του υπ. Παιδείας έχει δεχθεί οξύτατα σχόλια από εκπαιδευτικούς, που δεν… ξαφνιάζονται για τις κομματικές επιλογές, αλλά από την ασυνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ στη δέσμευσή του για νέα ήθη. «Τα βιογραφικά όλων των νέων περιφερειακών, πότε θα τα δημοσιεύσει η κυβέρνηση;» ρωτάει εκπαιδευτικός, σχολιάζοντας το θέμα στο διαδικτυακό portal esos.gr. «Πλακώθηκαν οι αριστερές πλατφόρμες για να αναδείξουν δεξιές πρακτικές», λέει ένας άλλος, ενώ κάποιος συγχαίρει «για τη συνέχεια του κράτους» (εννοώντας του κομματικού κράτους). Και τέλος ένα αιχμηρό σχόλιο-ερώτηση για τον κ. Μπαλτά: «Μετά από αυτό ο παππούς της “αξιοκρατίας και του ήθους” θα παραμείνει στη θέση του;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή