Πρακτικές του ’80 στα ΑΕΙ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπισθεν ολοταχώς για την αναβίωση πρακτικών που βύθισαν τα τελευταία 30 χρόνια το ελληνικό πανεπιστήμιο στη συναλλαγή και τη διαφθορά ανάμεσα στους διδάσκοντες και τους φοιτητές και το μετέτρεψαν σε φυτώριο κομματικών στελεχών, σήμανε χθες ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς. Και όχι μόνο! Η αριστεία διώκεται μέσω της κατάργησης των Συμβουλίων Ιδρύματος των ΑΕΙ και των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, ενώ η αξιολόγηση εξοβελίζεται από την εκπαίδευση. Για ιδεολογικούς και ιστορικούς λόγους επιστρέφει και το πανεπιστημιακό άσυλο. Επίσης, με μια πραξικοπηματικού χαρακτήρα ενέργεια, οι «πρυτάνεις των Συμβουλίων» πρέπει να αποχωρήσουν από τη θέση τους μέσα σε ένα χρόνο. Ειδικότερα, η ηγεσία του υπ. Παιδείας αποφάσισε τα εξής:

• Σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα (εκλέγεται μόνο ο πρύτανης), θα εκλέγονται και οι αντιπρυτάνεις από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλαδή από τους πανεπιστημιακούς, τους φοιτητές και όλες τις κατηγορίες τεχνικού και διοικητικού προσωπικού. Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές, η ψηφοφορία θα είναι καθολική για το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών, ενώ η βαρύτητα της ψήφου τους θα αυξάνεται αναλόγως με το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, με ανώτατο όριο το 70% επί των συνολικών ψήφων. Ουσιαστικά, η νέα ηγεσία προκρίνει μία παραλλαγή του συστήματος Γιαννάκου (η βαρύτητα της ψήφου των φοιτητών ήταν 40% επί των συνολικών ψήφων, ανεξαρτήτως της συμμετοχής). Η ρύθμιση επαναφέρει τους «φοιτητοπατέρες» και δίνει νέα ισχύ στις φοιτητικές παρατάξεις.

• Καταργούνται οι ρυθμίσεις περί «αιωνίων φοιτητών» και όσοι διεγράφησαν μπορούν να επανεγγραφούν.

• Καταργείται το Συμβούλιο Ιδρύματος (Σ.Ι.). Οι αρμοδιότητές του θα κατανεμηθούν σε Σύγκλητο, πρυτανικό συμβούλιο, πρύτανη και αντιπρυτάνεις. «Ωστόσο τιμούμε τα μέλη των Συμβουλίων που προσέφεραν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους και ευελπιστούμε πως θα συνεχίσουν να τις προσφέρουν» δήλωσε ο κ. Μπαλτάς διευκρινίζοντας ότι εξετάζεται η θεσμοθέτηση Σ.Ι. με γνωμοδοτικό ρόλο.

• Η θητεία των νυν πρυτάνεων, που εξελέγησαν με βάση το νόμο 4009/2011, θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο, αφού τα ΑΕΙ προσαρμοστούν στη νέα κατανομή αρμοδιοτήτων. Η εκλογή νέων πρυτάνεων θα γίνει με το νέο σύστημα και οι νυν μπορούν να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα.

• Η λειτουργία των συλλογικών οργάνων (Σύγκλητος, Κοσμητεία κ.λπ.) θα πραγματοποιείται με τη συμμετοχή φοιτητών και εργαζομένων «για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ενίσχυση της συμμετοχής όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στη λήψη αποφάσεων», όπως λέει το υπουργείο.

• «Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει» όπως ανέφερε ο κ. Μπαλτάς. Ομως, το καθεστώς προστασίας του παραμένει αυτό που ορίζεται από τον νόμο 4009 του 2011. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 3 ορίζεται ότι «σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία».

Οξύτατες ήταν οι αντιδράσεις των υπευθύνων Παιδείας των κομμάτων. «Τίποτα δεν μένει όρθιο από την καταστροφική μανία του υπουργού. Η ιδεοληψία και ο φανατισμός σκοτώνουν οριστικά την Παιδεία μας» δήλωσε ο Θεόδωρος Φορτσάκης της Ν.Δ., «επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας για όπισθεν ολοταχώς στη δεκαετία του ’80» τόνισε ο Γιώργος Μαυρωτάς από το «Ποτάμι», για «αποκαθήλωση των μεταρρυθμίσεων και της ανάστασης του συντεχνιακού κράτους» μίλησε η Εύη Χριστοφιλοπούλου από το ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή