Τέλος στην κατάληψη έδωσε η ψήφιση του ν/σ

Τέλος στην κατάληψη έδωσε η ψήφιση του ν/σ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Δευτέρα του Πάσχα είχε διαφανεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ότι το χρονικό όριο της λήξης της κατάληψης της Πρυτανείας ήταν η χθεσινή Παρασκευή. Ο λόγος; Η κυβέρνηση δεν ήθελε να εμφανισθεί ότι ψηφίζει το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών κράτησης Γ΄ Τύπου και την αποφυλάκιση βαρυποινιτών κρατουμένων για τρομοκρατικές ενέργειες «υπό την ομηρία» των καταληψιών της πρυτανείας και όσων τη νομιμοποιούν πολιτικά. Ετσι, ευλόγως η χθεσινή επιχείρηση στα Προπύλαια ήταν η τελευταία πράξη στο χρονικό της 19ήμερης κατάληψης. Ολο το προηγούμενο διάστημα, ακόμη και την Κυριακή του Πάσχα, υπήρχε επικοινωνία της Πρυτανείας με τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, μετά τη λήξη της κατάληψης, οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ ευχαρίστησαν «την ελληνική κοινωνία και πολιτεία για τη σταθερή στήριξή τους στις προσπάθειες αποκατάστασης της λειτουργίας της κατειλημμένης Πρυτανείας» και τόνισαν: «Είναι ευρύτερα σημαντικό να διαφυλάσσονται και να παραμένουν σε ουσιαστική δημόσια λειτουργία τα κτίρια της νεοκλασικής Αθηναϊκής Τριλογίας, ενός σπουδαίου μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς του έθνους μας και εμβληματικού κοσμήματος της πρωτεύουσας του Ελληνισμού».

Βεβαίως, η ηγεσία και πανεπιστημιακοί του ΕΚΠΑ τονίζουν ότι το Ιδρυμα είναι η «παράπλευρη απώλεια της σύγκρουσης ενός κομματιού του αντεξουσιαστικού χώρου με τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως έλεγε χθες στην «Κ» στέλεχος του ιδρύματος, υπενθυμίζοντας ότι είχε προηγηθεί κατάληψη της Νομικής Σχολής για σχεδόν 10 ημέρες πάλι από αντεξουσιαστές, ενώ υπήρχαν εξαρχής δύο διαφορετικές γραμμές εντός ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κατάληψης. Κάποιοι ήλπιζαν ότι οι καταληψίες θα αποχωρήσουν οικειοθελώς. Αλλοι εκτιμούσαν ότι στρατηγική των εξωπανεπιστημιακών είναι, επιδιώκοντας την παρέμβαση της Αστυνομίας, να προκαλέσουν πολιτική ένταση, διαμορφώνοντας διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε μέρη της Ακροαριστεράς.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λήξη της κατάληψης στην Πρυτανεία, λέγοντας ότι «προφανώς κατέλυε τη λειτουργία του πανεπιστημίου και έπρεπε να τελειώνει». Από την άλλη, η ΟΝΝΕΔ εστίασε τα πυρά της στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που καταδίκασε την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. λέγοντας: «Οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλούν το ενδιαφέρον τους στην υπεράσπιση αντεξουσιαστών – καταληψιών. Είναι ξεκάθαρο ότι υπερασπίζονται τους μπαχαλάκηδες. Δεν τους νοιάζει η διάλυση του Πανεπιστημίου. Είναι φανερό ότι ονειρεύονται την επιστροφή του ασύλου ως άλλοθι για την υπόθαλψη παραβατικών και εγκληματικών ενεργειών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή