Θερινό σχολείο, κόμβος επαφής Ελλήνων – Καναδών

Θερινό σχολείο, κόμβος επαφής Ελλήνων – Καναδών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα συνεργασία πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό του το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, ενισχύοντας τη θέση του στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη, αλλά και ως κόμβος ανάπτυξης των διεθνών σχέσεων της χώρας μέσω ακαδημαϊκών σπουδών.

Ειδικότερα, από φέτος το Διεθνές Πανεπιστήμιο θα διοργανώσει στη Θεσσαλονίκη όπου εδρεύει, θερινό σχολείο σε συνεργασία με το κορυφαίο πανεπιστήμιο του Καναδά McGill. Το θέμα του σχολείου είναι «Mediterranean and European Interconnections» και, όπως τόνισε στην «Κ», ο Βασίλης Γούναρης, καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς, η πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με την ισχυρή της ακαδημαϊκή κοινότητα, την καθιστούν ιδανικό τόπο για ένα θερινό σχολείο, το οποίο απευθύνεται σε φοιτητές ιστορίας, τέχνης και αρχαιολογίας, καθώς και σε όσους εστιάζουν στη γεωπολιτική των σύγχρονων Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

To πρόγραμμα θα διεξαχθεί στα αγγλικά και θα είναι διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, από 8 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου. «Το πρόγραμμα δεν είναι μια απλή μεταφύτευση Καναδών φοιτητών στην Ελλάδα. Σκοπεύει στην ανάδειξη ενός θεσμικού κόμβου επαφής μεταξύ Ελλήνων και Καναδών καθηγητών και φοιτητών, αλλά και στη συνεργασία της νέας γενιάς των Ελλήνων ακαδημαϊκών με τις πρακτικές του καναδικού πανεπιστημιακού συστήματος» αναφέρει το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το οποίο εστιάζει στην ανάγκη εξωστρέφειας του ελληνικού ακαδημαϊκού εκπαιδευτικού συστήματος και της τόνωσης των δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Διασποράς, μέσω «αγωγών μεταφοράς γνώσης, μάθησης και ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών, έναν κατ’ εξοχήν προνομιακό χώρο δράσης για τα ελληνικά ΑΕΙ».

Μάλιστα, η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΑΕΙ έχει αναλάβει κι άλλες πρωτοβουλίες διεθνών θερινών σχολείων. Πρόκειται για δύο προγράμματα που θα διοργανωθούν από 29/6 έως 10/7: το «Εθνικισμός, Θρησκεία και Βία», μια συνεχιζόμενη από το 2013 συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας, του Peace Research Institute Oslo της Κύπρου, με την υποστήριξη του LSEE, και το πρόγραμμα «Αρχαία Τεχνολογία και Τεχνικές», για την προώθηση της γνώσης των τεχνολογικών επιτευγμάτων των αρχαίων πολιτισμών – κυρίως της Αρχαίας Ελλάδας. Κάθε χρόνο στα σχολεία αυτά διδάσκουν εξέχοντες νέοι ερευνητές από Ελλάδα και εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή