«Μαγνήτης» η δίκη της Χρυσής Αυγής

«Μαγνήτης» η δίκη της Χρυσής Αυγής

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιστορικής σημασίας πρόσημο και με πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την εξέλιξή της, αρχίζει την Δευτέρα η δίκη για την εγκληματική δράση του σκληρού πυρήνα της Χρυσής Αυγής εν μέσω έντονων αντιδράσεων για την επιλογή της ειδικής αίθουσας στις φυλακές Κορυδαλλού.

Για πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρονικά στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, διεξάγεται δίκη για εγκλήματα «ναζιστικής έμπνευσης και πρακτικής» με κατηγορουμένους στο εδώλιο τον επικεφαλής πολιτικού κόμματος και βουλευτές του, που αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για συγκρότηση εγκληματικής ομάδας η οποία διέθετε ένοπλο τμήμα και στρατιωτικού τύπου δομή και ιεραρχία, διαπράττοντας σωρεία εγκλημάτων.

Το κατηγορητήριο κατά του σκληρού πυρήνα της Χ.Α. –διότι αυτός δικάζεται και όχι το ίδιο το κόμμα ή τα μέλη του– αποτελεί κόλαφο για τη έκνομη δράση της Χ.Α., την οποία θεωρεί «εγκληματική οργάνωση που έδρασε με τον μανδύα πολιτικού κόμματος, διαθέτοντας ναζιστικού τύπου οργάνωση, επιδιώκοντας διά της βίας την επίτευξη των πολιτικών της στόχων».

Στο εδώλιο θα καθίσουν συνολικά 69 άτομα, μεταξύ των οποίων το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χ.Α., όσοι εξελέγησαν στις εκλογές του 2012, με τον επικεφαλής του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο και άλλους βουλευτές να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις ευθύνης στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο των δικαστικών αρχών.

Στον Μιχαλολιάκο, που έχει αποφυλακιστεί λόγω παρέλευσης του 18μήνου προσωρινής κράτησης, όπως και στους περισσότερους, έγκλειστους έως πρότινος, βουλευτές της Χ.Α., το κατηγορητήριο αποδίδει «απόλυτο ρόλο και γνώση» των εγκληματικών σχεδίων και δράσεων του σκληρού πυρήνα της Χ.Α., ενώ στους βουλευτές αποδίδεται ρόλος υψηλής ευθύνης για τις έκνομες δράσεις καθώς κατείχαν τη δεύτερη θέση στην «κλειστή» ναζιστικού τύπου ιεραρχία.

Την ομοφωνία των δικαστικών αρχών που χειρίστηκαν επιτυχώς τον βαρύ φάκελο της Χ.Α. έχει «διασπάσει» η τοποθέτηση του εφέτη Νικολάου Σαλάτα, ο οποίος ως εισηγητής στο Δικαστικό Συμβούλιο που αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη, υποστήριξε ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα περί συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης. Η θέση Σαλάτα αναμένεται να αξιοποιηθεί από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι αμφισβητούν το βαρύ κατηγορητήριο. Πιο ενδεικτικό και αποτρόπαιο γεγονός της εγκληματικής δράσης της Χ.Α. αποτελεί η στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι τον Σεπτέμβριο του 2013. Η οργανωμένη δολοφονία του Φύσσα, όπως περιγράφεται στο βούλευμα παραπομπής, υπήρξε η θρυαλλίδα των σαρωτικών εξελίξεων που ακολούθησαν, με τις έρευνες της Δικαιοσύνης να στρέφονται στο σύνολο των έκνομων δραστηριοτήτων του εν λόγω κόμματος σε όλη την επικράτεια.

Οι ανακρίσεις που ακολούθησαν έφεραν στο φως σωρεία εγκληματικών πρακτικών· ανάμεσά τους η οργανωμένη επίθεση χρυσαυγιτών σε μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο Πέραμα, η επίθεση κατά Αιγύπτιων ψαράδων, η δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Λούκμαν, επιθέσεις σε κοινωνικά στέκια ανά την Αττική κ.ά.

Η δίκη με τους 69 κατηγορουμένους και περί τους 150 δικηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής συγκεντρώνει το τεράστιο ενδιαφέρον των ΜΜΕ, ελληνικών και ξένων, ωστόσο προκαλεί έντονες αντιδράσεις για την επιλογή του χώρου διεξαγωγής της. Τοπικοί φορείς, κάτοικοι του Δήμου Κορυδαλλού και άλλων επισημαίνουν τις συνέπειες από την πολύμηνη διάρκεια της δίκης σε σχολικές μονάδες που βρίσκονται δίπλα στις φυλακές και τη γενικότερη αναστάτωση που θα προκληθεί στους κατοίκους. Εντονες είναι και οι αντιδράσεις των δικηγόρων, λόγω της ακαταλληλότητας της δικαστικής αίθουσας, που είναι μικρή, αλλά και των δημοσιογράφων, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης Ιντερνετ και τηλεφωνικών επαφών στη δικαστική αίθουσα και στην υποτυπώδη αίθουσα Τύπου. Οι όποιες προσπάθειες της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα και τα όποια προβλήματα θα τεθούν με την έναρξη της διαδικασίας στο δικαστήριο, που θα κληθεί να αποφασίσει για το δέον γενέσθαι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή