«Βόμβες» οι νησίδες των λεωφόρων

«Βόμβες» οι νησίδες των λεωφόρων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απομεινάρια από προεκλογικές αφίσες, πλαστικά ποτήρια από καφέδες, γόπες από τσιγάρα, ξεραμένοι κορμοί από πάλαι ποτέ «ζωντανούς» φοίνικες και πλαστικές σακούλες με σκουπίδια συνθέτουν το απωθητικό σκηνικό σε πολλές νησίδες λεωφόρων του Λεκανοπεδίου. Οι πρωτοφανούς, μάλιστα, έντασης και διάρκειας φετινές βροχοπτώσεις προσθέτουν και βλάστηση, η οποία πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, «προσελκύοντας» και αποικίες παρασίτων. Η κατάσταση μοιάζει οριακή στη Χαμοστέρνας και την Πέτρου Ράλλη.

«Το χορτάρι στη λεωφόρο Αθηνών έχει φτάσει το μισό μέτρο, ενώ τέσσερις φοίνικες, που είχαν αρρωστήσει και ξεράθηκαν, δεν έχουν απομακρυνθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», λέει στην «Κ» κάτοικος της περιοχής, ενώ «υπάρχει σύγχυση για το ποιος είναι αρμόδιος για την καθαριότητα των νησίδων», αναφέρει ο υπεύθυνος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, Ανδρέας Βαρελάς. Στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, αρμόδιο είναι το ΔΚΕΣΟ (Διεύθυνση Κατασκευής Εργων Συντήρησης Οδοποιίας), που έως το 2011 ανήκε στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, έκτοτε όμως θεωρείται τμήμα της Περιφέρειας Αττικής.

Οι πληροφορίες κατατείνουν ότι τους τελευταίους μήνες οι νησίδες έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Το επιβεβαιώνει στην «Κ» η αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Βασιλική Λάσκαρη-Κρασσοπούλου, διευκρινίζοντας ότι η περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση πολλών κεντρικών οδικών αρτηριών ― για οδόστρωμα και ηλεκτροφωτισμό, όπως και για τη συντήρηση και την καθαριότητα του πρασίνου των νησίδων. «Οταν αναλάβαμε καθήκοντα, είχε ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου τον Αύγουστο», λέει. Ο εν λόγω, όμως, διαγωνισμός δεν έλαβε ποτέ χώρα. Ως συνέπεια, οι νησίδες έμειναν χωρίς φροντίδα για πάνω από έξι μήνες. Ποιος, επομένως, κλήθηκε να κάνει τη «βρώμικη δουλειά»;

Παράπονα

«Λαμβάνουμε πλήθος παραπόνων τόσο για τις νησίδες όσο και για τις υπόγειες διαβάσεις, που ανήκουν εξίσου στην περιφέρεια», λέει ο κ. Βαρελάς. Οι δημοτικοί υπάλληλοι παρεμβαίνουν για να νοικοκυρέψουν τις νησίδες, που ούτως ή άλλως χωροταξικά ανήκουν στον δήμο τους.

Καθ’ υπέρβασιν καθήκοντος, λοιπόν, τα συνεργεία του καθαρίζουν τις νησίδες στις λεωφόρους Αλεξάνδρας και Κηφισίας αλλά και τις υπόγειες διαβάσεις. Το επιτελείο του κ. Βαρελά σε συνεννόηση με την περιφέρεια έχει καθαρίσει τις διαβάσεις στο ύψος του γηπέδου του Παναθηναϊκού, της στάσης «Σόνια» και στην Κηφισίας, στο ύψος του Γηροκομείου.

Εκ περιτροπής καθαρίζουν τα συνεργεία του Δήμου Καλλιθέας και Νέας Σμύρνης τις διαβάσεις στη λεωφόρο Συγγρού, «σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη διέλευση των δημοτών», λέει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Καλλιθέας, Μανώλης Κωστάκης. Τα χόρτα που θεριεύουν είναι που ανησυχούν τον κ. Βαρελά. «Μόλις ανεβεί η θερμοκρασία, θα γίνουν προσάναμμα στο πρώτο τσιγάρο που ένας οδηγός θα ρίξει, δεδομένου ότι έχουν πλέον πάνω από ένα μέτρο ύψος, ας μην ξεχνάμε ότι το 2013 είχαμε τρεις φορές πυρκαγιές σε νησίδες στον Κηφισό».

Ωστόσο, η αντιπεριφερειάρχης εμφανίζεται καθησυχαστική, καθώς εκτιμά ότι πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου θα έχει γίνει η ανάληψη του έργου. Ο κ. Βαρελάς δεν επιρρίπτει ευθύνες στην περιφέρεια, καθώς κρίνει ότι ο καταμερισμός ευθυνών είναι παράλογος και στηρίζεται σε χαρακτηρισμούς χρήσεων του προηγούμενου αιώνα, σύμφωνα με τους οποίους η λεωφόρος Αλεξάνδρας ήταν… αγροτικός δρόμος. Κρίνει, επομένως, ότι θα ήταν επωφελέστερο αν η αρμοδιότητα περνούσε στους δήμους. «Οι δρόμοι που είναι ταχείας κυκλοφορίας και απαιτούν ειδική διαχείριση είναι η Συγγρού, η Αθηνών-Λαμίας, ενδεχομένως και η Κηφισίας, οι υπόλοιποι είναι εύκολα διαχειρίσιμοι», συμπληρώνει αποκαλύπτοντας ορισμένα «μυστικά» τους. «Η Χαμοστέρνας είναι πάντα πιο βρώμικη από τη λεωφόρο Αθηνών, γιατί έχει πολλά φανάρια, με αποτέλεσμα σε κάθε κόκκινο οι οδηγοί να πετούν κάτι από το παράθυρο, ενώ η νησίδα έχει τόσο ψηλά προστατευτικά, που καλούμαστε να κάνουμε… ακροβατικά για να την καθαρίσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή