Σοκαριστικές σκηνές μπροστά στα μάτια των κατοίκων της Ρόδου

Σοκαριστικές σκηνές μπροστά στα μάτια των κατοίκων της Ρόδου

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τραγωδία χθες στη Ρόδο, μερικά μέτρα από την ακτή, όταν βυθίστηκε ιστιοφόρο που μετέφερε δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με αποτέλεσμα να πνιγούν τρία άτομα, ένας άνδρας, μία γυναίκα και το παιδάκι της. Το περιστατικό συγκλόνισε την κοινωνία της Ρόδου, γιατί το σκάφος των διακινητών ναυάγησε στις 10 το πρωί σε κοινή θέα, καθώς το σημείο Ζέφυρος, όπου το σαπιοκάραβο έπεσε σε αβαθή, είναι μέσα στην πόλη. «Εάν δεν είχαμε κινητοποιηθεί τόσο γρήγορα, εάν δεν έφταναν οι δυνάμεις του Λιμενικού, αλλά και σκάφη πολιτών, μαζί με δεκάδες άτομα που βοήθησαν από τη στεριά, πιθανόν να είχαμε πολλούς νεκρούς», λέει στην «Κ» ο κ. Στάθης Σαμαράς, πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δωδεκανήσου. «Με το που έπεσε το πλεούμενο πάνω στην ξέρα, η οποία είναι χαρτογραφημένη, διαλύθηκε μέσα σε πέντε λεπτά. Ο τόπος γέμισε κόντρα πλακέ και σανίδες. Καταλαβαίνετε από τι ήταν φτιαγμένο το σκάφος… Ο κόσμος που ήταν πάνω άρχισε να πηδάει μέσα στη θάλασσα, αλλά πολλοί δεν ήξεραν κολύμπι. Ερχονται από μέρη που δεν έχουν δει θάλασσα και δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Επίσης, ο καιρός δεν βοηθούσε γιατί είχε ισχυρό κύμα. Τα βράχια στη συγκεκριμένη περιοχή είναι αιχμηρά», περιγράφει ο ίδιος. «Εάν δεν βουτούσαν μέσα στη θάλασσα άνδρες του Λιμενικού αλλά και πολίτες τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα». Στο σημείο έσπευσαν δύο σκάφη του Λιμενικού, ελικόπτερο σούπερ πούμα και, βέβαια, πολλά αλιευτικά σκάφη.

Τελικά, τρεις από τους επιβαίνοντες δεν τα κατάφεραν και πνίγηκαν στα ρηχά, σφραγίζοντας την τραγωδία. Μάλιστα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός, κάθισε στην ακτή και είχε τις αισθήσεις του, αλλά ξαφνικά έπεσε νεκρός, χωρίς να μπορέσουν οι διασώστες να τον επαναφέρουν. Το παιδί εξέπνευσε στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση. Το σύνολο των διασωθέντων είναι 90 άτομα, εκ των οποίων 62 άνδρες, 22 γυναίκες και 6 παιδιά. Συνολικά, 27 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο (ευτυχώς κανενός η ζωή δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο), 14 έμειναν στο λιμεναρχείο και 49 μεταφέρθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Δωδεκανήσου. Αγνοούμενοι μέχρι στιγμής δεν έχουν δηλωθεί. Ο ακριβής αριθμός των επιβατών του σκάφους δεν είναι γνωστός, αλλά μέχρι τις απογευματινές ώρες χθες δεν είχε δηλωθεί αναζήτηση κάποιου προσώπου από τους διασωθέντες. Οι έρευνες συνεχίζονταν, με τη χρήση σκαφών και βατραχανθρώπου.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η κινητοποίηση των κατοίκων της Ρόδου, καθώς πέρα από τη βοήθεια κατά το στάδιο της διάσωσης δραστηριοποιήθηκαν στη συνέχεια για την προσφορά φαγητού και ρούχων. «Σε λίγο δεν θα έχουμε πού να τα βάλουμε», έλεγαν νωρίς το απόγευμα οι λιμενικοί, περιγράφοντας αθρόα προσέλευση πολιτών σε μια έμπρακτη προσφορά αλληλεγγύης.

Οι κάτοικοι της Ρόδου δεν είναι συνηθισμένοι από μεγάλες «καραβιές» προσφύγων και μεταναστών, καθώς το νησί βρίσκεται πολύ πιο μακριά από τα τουρκικά παράλια, σε σχέση με άλλα νησιά των Δωδεκανήσων, τα οποία είναι κυριολεκτικά απέναντι από την Τουρκία, καθιστώντας το θαλάσσιο πέρασμα ευκολότερο. «Στη Ρόδο συνήθως φθάνουν μικρότερες ομάδες, μάλλον με μεγαλύτερο αντίτιμο», σημειώνει ο κ. Σαμαράς. «Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στο Αιγαίο. Μετά την κακοκαιρία των προηγούμενων μηνών, που λειτουργούσε αποτρεπτικά, φαίνεται πως έχει έρθει η ώρα για μαζικό πέρασμα».

Στο συγκεκριμένο σαπιοκάραβο επέβαιναν άνθρωποι από τη Συρία, την Ερυθραία και αλλού. Μεταξύ των διασωθέντων δεν αποκλείεται να βρίσκονται και οι διακινητές…

Χρονολόγιο: Οι «Λαμπεντούζες» των ελληνικών θαλασσών

Προτάσεις του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για το θέμα των μεταναστευτικών ροών

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος σε επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, και τους αναπληρωτές υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας, με αφορμή το θέμα των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες στα νησιά του Αιγαίου είναι ιδιαιτέρως αυξημένες τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρει τα εξής:

«Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο σας το Σάββατο 18 Απριλίου με αντικείμενο την έναρξη του διαλόγου για την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών που δέχεται η χώρα μας, σας παραθέτουμε, και δια της παρούσης σύντομα και συνοπτικά, τις προτάσεις μας για τις άμεσες προτεραιότητες που απαιτείται να ικανοποιηθούν για να μπορέσουν τα νησιά μας, που δέχονται καθημερινά τον μεγαλύτερο όγκο των ροών αυτών, να ανταπεξέλθουν σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο αλλά και σύνθετο πρόβλημα:

– Άμεση στελέχωση του Λιμενικού και της Αστυνομίας, που με τον σημερινό αριθμό ανδρών που διαθέτουν στη Δωδεκάνησο αδυνατούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και ταυτόχρονα να διεκπεραιώσουν τον ρόλο τους σε μία περιοχή με 8 αεροδρόμια και 7 λιμάνια πύλες εισόδου στην χώρα μας.

– Κάλυψη από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής τόσο του Λιμενικού όσο και της Αστυνομίας τόσο στο επίπεδο των θαλασσίων μέσων όσο και στο επίπεδο του εξοπλισμού των αντίστοιχων Τμημάτων. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι δεν υπάρχει στα νησιά μας ούτε λεωφορείο των Σωμάτων Ασφαλείας για την μεταφορά των ανθρώπων αυτών.

– Άμεση ενεργοποίηση του ΠΔ 235/2007 με το οποίο προβλέπεται η ίδρυση Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, τουλάχιστον στην Ρόδο, Κω και Λέρο, και η στελέχωση τους με συνοριακούς φύλακες οι οποίοι έχουν προσληφθεί για τον σκοπό αυτό και υπηρετούν σήμερα στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α. μέρη της ηπειρωτικής χώρας.

– Ενεργοποίηση του μηχανισμού υγειονομικού ελέγχου των μεταναστών με σκοπό την θωράκιση της δημόσιας υγείας και την υγειονομική κάλυψη τόσο των μεταναστών που φθάνουν κατά κύματα στα νησιά μας όσο και του πληθυσμού μας.

– Διάθεση ειδικού πλοίου για την μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά μας στο λιμάνι του Πειραιά, αφού με την τουριστική περίοδο να βρίσκεται στην έναρξη της είναι εξαιρετικά προβληματικό και θα στοιχίσει και στον τουρισμό μας και στην ακτοπλοΐα μας η μεταφορά τους με τα πλοία που εξυπηρετούν τους επισκέπτες μας.

– Τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου με τρόπο που να δίνει στις Περιφέρειες της χώρας τη δυνατότητα να εκτελούν δαπάνες για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών που προκύπτουν από τις καταστάσεις που δημιουργούνται στα νησιά μας εκ των μεταναστευτικών ροών. »

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή