Ο Α.Π. αποφασίζει για το ΕΕΤΗΔΕ

Ο Α.Π. αποφασίζει για το ΕΕΤΗΔΕ

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω προβλήματα στην κυβέρνηση, και ειδικότερα στο οικονομικό επιτελείο, αναμένεται να προκαλέσει ενδεχόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που θα έκρινε αντισυνταγματικό το ΕΕΤΗΔΕ που εισπράχθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Προσφάτως, το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε κατά πλειοψηφία ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό και επιπλέον αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ωστόσο το θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου προς κρίση. Η συζήτηση, έπειτα από αίτημα του Δημοσίου, αναβλήθηκε για τις 19 Νοεμβρίου 2015, παρά την έντονη αντίδραση των προσφευγόντων (καταναλωτικές οργανώσεις και το Ελληνικό Κίνημα Αμεσης Δημοκρατίας). Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των καταναλωτικών οργανώσεων έχουν κάνει η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Μεταξύ άλλων, η πλευρά του Δημοσίου υποστήριξε ότι, λόγω των επειγόντων οικονομικών υποχρεώσεων και ζητημάτων που απασχολούν τα κυβερνητικά στελέχη, δεν υπήρξε δυνατότητα διαβούλευσης στο υπουργείο Οικονομικών. Περαιτέρω, το Δημόσιο υποστήριξε ότι επιβάλλεται η αναβολή της υπόθεσης, καθώς για το ΕΕΤΗΔΕ έχουν καταβληθεί 6,5 δισ. ευρώ. Εάν η Ολομέλεια κρίνει αντισυνταγματικό το ειδικό τέλος, θα θεωρηθεί ότι εισπράχθηκαν παράνομα όσα κατεβλήθησαν τα έτη 2011, 2012 και 2013, και η υπόθεση θα οδηγηθεί προς οριστική κρίση ενώπιον του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, βάσει του Συντάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή