Δεν «δίνουν τα κλειδιά» των ΑΕΙ οι πρυτάνεις

Δεν «δίνουν τα κλειδιά» των ΑΕΙ οι πρυτάνεις

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αριστείδης Μπαλτάς εμπνέεται από την Αννα Διαμαντοπούλου; Παρότι ο νυν υπουργός δεν ήθελε ούτε… ζωγραφιστή να τη δει όταν -προ τετραετίας- εκείνη ήταν υπουργός και εκείνος πολεμούσε τον νόμο της, σήμερα ακολουθεί τις τακτικές της. Πραξικοπηματικά ζητεί από τους νυν πρυτάνεις των πανεπιστημίων να παραδώσουν τα κλειδιά του ΑΕΙ μέσα σε ένα χρόνο. Το ίδιο είχε ζητήσει και η Αννα Διαμαντοπούλου το 2011.

Μάλιστα, ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, τότε πρύτανης του Παν. Αθηνών και κατόπιν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην τιμητική τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας στις πρόσφατες εκλογές, σήμερα δηλώνει στην «Κ» ότι είναι λάθος η ρύθμιση Μπαλτά: «Ο νόμος Διαμαντοπούλου ήταν καταστροφικός για τα ΑΕΙ και τον πολέμησα, αλλά όσο ίσχυε τον εφήρμοσα μέχρι κεραίας. Από τη στιγμή που οι νυν πρυτάνεις εκλέχτηκαν, πρέπει να εξαντλήσουν τη θητεία τους, και οι επόμενοι να εκλεγούν με τον νέο νόμο».

Ειδικότερα, ιδού τι έλεγε ο νόμος 4009 που ψηφίστηκε τον Aύγουστο του 2011 επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου στο άρθρο 76: «Οι θητείες όλων των πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων λήγουν στις 31/8/2012, οπότε αναλαμβάνουν καθήκοντα οι πρυτάνεις που εκλέγονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου». Το νομοσχέδιο Μπαλτά στο άρθρο 13 λέει ότι οι πρυτάνεις που έχουν αναδειχθεί με τις διατάξεις του νόμου 4009 πρέπει να κάνουν νέες εκλογές έως τις 31/7/2016, στις οποίες μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα.

Και όπως οι δύο διατάξεις είναι ουσιαστικά ίδιες, παράγουν όμοιες συνέπειες. Η Σύνοδος Πρυτάνεων σήμερα «ομόφωνα εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην κατάργηση νομίμως εκλεγμένων μονοπρόσωπων οργάνων (πρυτάνεις, κοσμήτορες). Μία τέτοια απόφαση εγείρει θέματα συνταγματικής νομιμότητας και αποσταθεροποιεί τα ΑΕΙ σε μία περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης». Τα ίδια έλεγαν και το 2011.

Από την άλλη, βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο διατάξεις είναι ότι για τον νόμο Διαμαντοπούλου είχε προηγηθεί διάλογος και ότι ψηφίστηκε από 255 βουλευτές. Αντίθετα, ο κ. Μπαλτάς δήλωσε ότι δεν θα γίνει διάλογος, ενώ είναι δύσκολο το νομοθέτημά του να «κερδίσει» κάποιον άλλο βουλευτή πλην 162 της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στην έλλειψη διαλόγου εστιάζει η Σύνοδος, ενώ επικρίνει το νομοσχέδιο Μπαλτά και για την επαναφορά της συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές, καθώς και στη διοίκηση του ΑΕΙ. Επίσης, κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι παρατάξεις των πανεπιστημιακών Ενωτική Ακαδημαϊκή Πρωτοβουλία, ΚΙΠΑΝ και ΑΡΜΕ, όπως και το Συμβούλιο του Παν. Θεσσαλίας, ενώ έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών που ζητεί την απόσυρσή του.

Αντίθετα, υπέρ του νομοσχεδίου ετάχθη η Συνάντηση Πανεπιστημιακών, παράταξη που προέκυψε από τη συνεργασία της Συσπείρωσης με τις Παρεμβάσεις. Από τη Συσπείρωση άλλωστε είναι και ο συγγραφέας των διατάξεων Μπαλτά για τα ΑΕΙ. Πρόκειται για τον Μάκη Σπαθή, καθηγητή στο ΕΜΠ, στην ίδια σχολή με τον κ. Μπαλτά. Ετσι δικαιολογείται η παρουσία του κ. Σπαθή στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων, όπου ο υπουργός εκλήθη να απαντήσει και στις επικρίσεις των αριστερών φοιτητών που εισήλθαν στην αίθουσα συνεδρίασης. Αφού ξεκαθάρισε ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» πρότεινε (με θυμωμένο πατερναλιστικό ύφος) σε 21χρονο φοιτητή και τους ομοϊδεάτες του να «οργανώσουν την πολιτική πάλη σε κλίμα χώρας, να πάρουν επαναστατικά την εξουσία και να βρουν λεφτά». Επίσης, χαρακτήρισε μνημονιακής αντίληψης την οργάνωση αγγλόφωνων προπτυχιακών στα ΑΕΙ επιμένοντας στην κατάργησή τους, έστω κι αν μέσω αυτών τα ΑΕΙ θα είχαν επιπλέον πόρους. «Κουβέντες αριστερών», θα σχολιάσει κάποιος, αλλά ο κ. Μπαλτάς έχει μία ακόμη ομοιότητα με την κ. Διαμαντοπούλου. Συγγραφέας του νόμου 4009 ήταν ο αείμνηστος Βασίλης Παπάζογλου, και αυτός καθηγητής του ΕΜΠ, όπως ο κ. Σπαθής. Μήπως τελικά ο κ. Μπαλτάς κρύβει μία Διαμαντοπούλου μέσα του;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή