«Πρόσκληση» φαρμακοβιομηχανιών για παραγωγή στην Ελλάδα

«Πρόσκληση» φαρμακοβιομηχανιών για παραγωγή στην Ελλάδα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία επενδύοντας στην παραγωγή φαρμάκου στη χώρα μας κάλεσε τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες χθες ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο υπουργός μιλώντας στο συνέδριο «Shaping the Future of Healthcare in Greece» πρότεινε στις φαρμακευτικές εταιρείες να παράγουν στην Ελλάδα τα δύο σκευάσματά τους με τη μεγαλύτερη κατανάλωση και επισήμανε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει την παραγωγή φαρμάκου, όχι μόνο για τις ελληνικές εταιρείες, αλλά συνολικά».

Ο κ. Κουρουμπλής προανήγγειλε νέο μοντέλο φαρμακευτικής πολιτικής που θα είναι, όπως είπε, «πιο αποτελεσματικό, τόσο στην πρόσβαση του πολίτη στην αγωγή όσο και σε ό,τι αφορά την οικονομία» και το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση τον Μάιο. Μεταξύ των αλλαγών που εξετάζει το υπουργείο Υγείας είναι η θέσπιση ενός νέου μοντέλου rebate (έκπτωσης από φαρμακευτικές εταιρείες) που θα λαμβάνει υπόψη τον όγκο των φαρμάκων που πωλούνται, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί να υπάρξει «κλειστός» προϋπολογισμός για φάρμακα υψηλού κόστους, η δαπάνη για τα οποία διπλασιάστηκε την τελευταία τριετία: από 400 σε άνω των 800 εκατ. ευρώ. Επίσης, συστήνεται στον ΕΟΠΥΥ, Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για όλα τα καινοτόμα φάρμακα ώστε να επιτευχθούν χαμηλότερες τιμές. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο θα ζητήσει και τη συμβολή της γερμανικής κυβέρνησης και ειδικά της αντίστοιχης Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και Εμπιστευτικότητας στο κομμάτι της τεχνογνωσίας, αν και όπως διαφαίνεται είναι μάλλον αμφίβολο εάν τελικά θα υπάρξει βοήθεια από τον… βορρά.

Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων, φαρμακαποθηκάριων και φαρμακοποιών, διαμαρτύρονται για χρέη της πολιτείας ύψους 2 δισ. ευρώ και προειδοποιούν ότι είναι θέμα ημερών η «κατάρρευση του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης». Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, παρουσία των φορέων (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΠΦΣ, ΠΣΦ, ΣΑΦΕ, ΟΣΦΕ και ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ), οι οποίοι έκαναν λόγο για επικείμενη στάση εμπορίου στην αγορά φαρμάκου, εάν ο ΕΟΠΥΥ δεν αποκτήσει την ελάχιστη βιώσιμη ρευστότητα για να τη διοχετεύσει στους παρόχους. Οι φορείς του φαρμάκου έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το θέμα αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή