Επτασφράγιστο μυστικό τα προσόντα των «13»

Επτασφράγιστο μυστικό τα προσόντα των «13»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ολο ρήξεις είναι αυτή η κυβέρνηση!» είναι ένα από τα αμέτρητα σχόλια εκπαιδευτικών σε διαδικτυακούς τόπους ύστερα από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των 13 νέων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης της χώρας. Ο ίδιος σχολιογράφος συνεχίζει: «Περιμένουμε με αγωνία να δούμε τις περγαμηνές των νέων». Αλλωστε, η απόφαση που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Τάσο Κουράκη λέει ότι «οι αιτήσεις υποψηφιότητας υποχρεωτικά συνοδεύτηκαν από:

• Βιογραφικό σημείωμα.

• Αποδεικτικά δεκαπενταετούς τουλάχιστον εκπαιδευτικής υπηρεσίας, η οποία πρέπει να έχει συμπληρωθεί έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων.

• Αποδεικτικά των αναφερόμενων στο βιογραφικό σημείωμα προσόντων και στοιχείων, που έχουν αποκτηθεί ώς την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων».

Παρ’ όλα αυτά, στο ερώτημα πότε θα δημοσιοποιηθούν τα βιογραφικά ώστε να δοθεί απάντηση σε τυχόν αβάσιμα σχόλια, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς έως τώρα έχει καταφύγει σε δικαιολογίες. Χαρακτήρισε τα σχόλια που κυκλοφορούν «κουτσομπολιά», ανέφερε ότι εξετάζεται εάν η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων αντιβαίνει στις διατάξεις περί προστασίας τους, έκανε λόγο για αξιολόγηση των 13 στην πράξη». Ομως, βιογραφικά δεν δημοσιοποίησε…

Ειδικότερα, κατετέθησαν 452 αιτήσεις για τις 13 θέσεις, και επελέγησαν 11 άνδρες και δύο γυναίκες. Ως προς τις ειδικότητες των νέων Περιφερειακών, τέσσερις είναι δάσκαλοι, δύο γυμναστές, δύο καθηγητές Πληροφορικής, ένας νηπιαγωγός, ένας μαθηματικός, ένας φυσικός, ένας γεωλόγος και ένας φιλόλογος.

Η «Κ» αναζήτησε στοιχεία των βιογραφικών των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, από τα οποία προκύπτει ότι σχεδόν και οι 13 έχουν κομματικές περγαμηνές. Διατηρώντας την άτυπη αναλογία για μοίρασμα των θέσεων ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 11 θέσεις και οι ΑΝΕΛ 2. Οι περισσότεροι νέοι Περιφερειακοί στο παρελθόν υπήρξαν υποψήφιοι σε συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών και υποψήφιοι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενδεικτικά:

• Εξι Περιφερειακοί ήταν υποψήφιοι σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές, ένας ακόμη είχε θέσει υποψηφιότητα σε συνδυασμό για τη δημαρχία, δύο δηλώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

• Ως εύσημο παρουσιάζεται από κάποιους εκ των 13 η στάση τους κατά της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, που προωθήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

• Την ίδια στιγμή, για πολλούς εκ των 13 δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί εάν διαθέτουν μεταπτυχιακούς τίτλους, ενώ η διοικητική υπηρεσία σε κάποια σχολική μονάδα για ορισμένους είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με ό,τι ζητά ως προσόν ο νόμος 3260/2004 στο άρθρο 12 παρ. 1.

• Υπήρξαν δύο Περιφερειακοί που το βιογραφικό τους ολοκληρώνεται σε δύο μόλις γραμμές.

Η… καζούρα που γίνεται στα σχολεία κατά πολλών εκ των νέων Περιφερειακών είναι μεγάλη. Μάλιστα, πολλοί σχολιάζουν σκωπτικά και το στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού λένε ότι «και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έκαναν κομματικές επιλογές αλλά τουλάχιστον κομματικούς που διέθεταν υψηλά τυπικά προσόντα και θητεία στη διοίκηση». Η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς δεν δημοσιεύει τα βιογραφικά, τους αφήνει έκθετους στα σχόλια των συναδέλφων τους, χωρίς αξιοκρατική νομιμοποίηση να επιτελέσουν το δύσκολο έργο τους.

Πόσο μάλλον που πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα υπήρξε οξύτατη κόντρα μεταξύ των κ. Μπαλτά και Κουράκη. «Δώστε στη δημοσιότητα τα βιογραφικά των 13 αλλά και όλων των υπολοίπων υποψηφίων. Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού» προτείνει σχολιογράφος στους κ. Μπαλτά και Κουράκη. Αλήθεια, τι φοβούνται; Μήπως έχουν επιλέξει κάποιον που έχει υψηλά προσόντα, αλλά ανήκει σε κόμμα της αντιπολίτευσης και δεν ξέρουν πώς να το δικαιολογήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή