Επεισόδια στα Εξάρχεια μετά την πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Επεισόδια στα Εξάρχεια μετά την πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συγκεντρώσεις και πορείες σε μεγάλες πόλεις της χώρας, στις οποίες συμμετείχαν πολλά κυβερνητικά στελέχη, όχι όμως και ο Αλέξης Τσίπρας, που ως πρωθυπουργός προτίμησε το twitter για να απευθύνει χαιρετισμό, τιμήθηκε η εργατική Πρωτομαγιά. «Οι αγώνες μας για κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, για Δημοκρατία, για ζωή με αξιοπρέπεια θα νικήσουν» έγραψε στο twitter ο κ. Τσίπρας.

Στην Αθήνα, οι διοργανωτές δεν πρωτοτύπησαν. Υπήρξαν δύο συγκεντρώσεις και πορείες, με αφετηρία την πλατεία Κλαυθμώνος για τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ) και την πλατεία Συντάγματος για το ΚΚΕ (ΠΑΜΕ).

Στην πρώτη, συμμετείχαν πολλά κυβερνητικά στελέχη, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, να κλέβει την παράσταση και να δηλώνει ότι η εργατική τάξη είναι ζωντανή και αναδιοργανώνει τη φωνή της. Στη δεύτερη, τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, συμμετείχε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σύμφωνα με τον οποίο το μήνυμα της εργατικής Πρωτομαγιάς είναι η έξοδος από τα μνημόνια και η ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πρωτοφανής ήταν η συμμετοχή υπουργών στη φετινή συγκέντρωση των συνδικάτων, καθώς το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος δήλωσε πως με τον λαό δίπλα μας μπορούμε να πάμε μπροστά, ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έκανε λόγο για μια συμφωνία συμβατή με το ριζοσπαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Στη συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος συμμετείχαν, ακόμα, ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, η περιφερειάρχης Ρ. Δούρου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, υποστήριξε ότι οι «κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν βαθιά κόκκινες».

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι εκπρόσωποι των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ ζήτησαν την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, την επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και την εύρεση νέων πόρων για τη στήριξή του.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Σκηνικό μικροέντασης στήθηκε μετά το τέλος των πορειών των συνδικάτων, όταν ομάδα μερικών δεκάδων μαυροντυμένων νεαρών πέταξε βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών. Η αρχή έγινε στον χώρο μπροστά στα ξενοδοχεία επί της πλατείας Συντάγματος, οι ρίψεις μολότοφ συνεχίστηκαν στην Ακαδημίας στην περιοχή των πανεπιστημίων, ενώ η μικρή ομάδα, καταδιωκόμενη από διμοιρίες της ΥΑΤ, κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια.

Ενταση στα Εξάρχεια

Στη συνέχεια, στην περιοχή των Εξαρχείων, συγκροτήθηκε μια ομάδα περίπου 100 ατόμων, οι οποίοι έβαλαν φλεγόμενους κάδους στο οδόστρωμα των οδών Στουρνάρη και Σολωμού και άρχισαν να πετούν μολότοφ και πέτρες προς τη μεριά των αστυνομικών. Οι αστυνομικές δυνάμεις τούς κυνήγησαν και προχώρησαν σε δύο προσαγωγές στην οδό Μπουμπουλίνας, στο ύψος του υπουργείου Πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή