«Στάση πληρωμών» καταγγέλλουν οι προμηθευτές

«Στάση πληρωμών» καταγγέλλουν οι προμηθευτές

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αφορά τα νοσοκομεία». Η φράση αυτή του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, αν και νομικά δεν ισχύει καθώς η ΠΝΠ για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν εξαιρεί τα νοσοκομεία, είναι απολύτως αληθής, καθώς οι μονάδες Υγείας του ΕΣΥ πλησιάζουν -αν δεν έχουν φτάσει ήδη- στα όριά τους, «ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού». Στην πλειονότητα των νοσοκομείων, οι διοικητές μετρούν ημέρες έως ότου «ξεμείνουν εντελώς από ρευστό», ενώ οι προμηθευτές κάνουν λόγο για συνθήκες ανεπίσημης στάσης πληρωμών, και «προειδοποιούν» ότι θα σταματήσουν να παραδίδουν υλικά, ακόμα και τρόφιμα. Ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας απειλούν με επίσχεση εργασίας, ενώ οι λογαριασμοί σε ΔΕΚΟ καθυστερούν να πληρωθούν.

Τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων, εκτός λίγων εξαιρέσεων, είναι ψίχουλα. Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας υπήρχαν νοσοκομεία στα οποία η ρευστότητα δεν ξεπερνούσε τις 20.000-30.000 ευρώ. Tο πρώτο τετράμηνο του 2015 η κρατική επιχορήγηση των νοσοκομείων αρκέστηκε σε 43,3 εκατ. ευρώ, έναντι 629,6 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ειδικότερα, το διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος 2014, τα νοσοκομεία είχαν λάβει τέσσερις κρατικές επιχορηγήσεις: δύο τακτικές και δύο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 229,6 εκατ. και 400 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Εφέτος, για το αντίστοιχο διάστημα τα νοσοκομεία έχουν λάβει 43.353.062 εκατ. ευρώ τακτική επιχορήγηση. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο 50% των δαπανών των νοσοκομείων για αγορές υλικών τον μήνα Ιανουάριο. Για το υπόλοιπο 50% οι διοικήσεις είχαν λάβει εντολή να χρησιμοποιήσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Τέλος Ιανουαρίου τα νοσοκομεία είχαν 258,5 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα εκ των οποίων 93,4 εκατ. ευρώ ήταν δεσμευμένα.

«Αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν το μέγεθος της “ασφυξίας”», αναφέρει στην «Κ» διοικητής μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την κατάσταση τραγική: «Υπάρχουν νοσοκομεία που τα ιδιωτικά συνεργεία ξεκίνησαν και διέκοψαν, είτε απειλούν να ξεκινήσουν επίσχεση γιατί δεν πληρώνονται. Οι προμηθευτές στην πλειονότητά τους έχουν να πληρωθούν έξι μήνες. Ούτε τις τρέχουσες ανάγκες μπορούμε να καλύψουμε. Γνωρίζω για νοσοκομεία που στέλνουν έγγραφα στη ΔΕΗ ενημερώνοντας ότι θα αργήσουν να πληρώσουν». «Ηδη σήμερα είχα μία κρούση από εταιρεία που μας προμηθεύει με τρόφιμα ότι είναι η τελευταία φορά που μας “τροφοδοτεί”, εάν δεν πληρώσουμε», ανέφερε στην «Κ» την περασμένη Τρίτη διοικητής νοσοκομείου στο κέντρο της Αθήνας, που υπολογίζει ότι είναι πολύ κοντά στο όριο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών. «Αντέχω ακόμα. Αλλά, άντε να πάμε άλλη μία με δύο εβδομάδες»…

«Εάν δεν αποκατασταθεί η χρηματοδοτική ροή, εκτιμώ ότι σε 20 ημέρες θα έχει χτυπήσει πραγματικά κόκκινο στο ΕΣΥ» αναφέρει στην «Κ» διοικητής μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου της Περιφέρειας.

Ανήσυχοι είναι και οι προμηθευτές, που επισημαίνουν ότι από τον Δεκέμβριο του 2014 τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν προχωρήσει σε πλήρη διακοπή των πληρωμών προς τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν συσσωρευθεί οφειλές νοσοκομείων με συνολικά 14-16 μήνες καθυστέρηση. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, Παύλος Αρναούτης, σημειώνει στην «Κ» ότι «οι τράπεζες δεν μας δανείζουν, οι ξένοι οίκοι θέλουν να τους προπληρώσουμε τα υλικά που αγοράζουμε. Δυσκολευόμαστε πλέον να ανταποκριθούμε σε νέες προμήθειες». Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών, Αρης Κρυσταλλίδης, συμπληρώνει «το στοκ έχει μειωθεί, ενώ έχουμε σταματήσει τις παραγγελίες μας στα εργοστάσια του εξωτερικού γιατί δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει πολύ σύντομα πρόβλημα με υλικά όπως σύριγγες, γάζες, πιθανόν και συσκευές ορού».

Στο ίδιο «ασφυκτικό» οικονομικό πλαίσιο, οι γιατροί του ΕΣΥ δεν έχουν αποζημιωθεί για δεδουλευμένες εφημερίες του 2015, ενώ δεν έχουν λάβει ακόμα καμία δέσμευση από το υπουργείο για το πότε θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή