Ζητείται έκτακτη επιχορήγηση

Ζητείται έκτακτη επιχορήγηση

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο «έκτακτης επιχορήγησης», ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να καταθέσει άμεσα η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να λάβει τμήμα της προβλεπόμενης έκτακτης χρηματοδότησης, στο πλαίσιο όσων αποφασίστηκαν προ δεκαημέρου στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κονδύλια που θα «φτάσουν» μέσα στον Ιούνιο –το τελικό ύψος των οποίων δεν μπορεί να εκτιμηθεί–, οπότε και θα μοιραστούν σε όσους φορείς και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν δεχθεί να δώσουν στέγη-χείρα βοηθείας.

Μάλιστα, διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο «νομοσχέδιο Κατρούγκαλου», το οποίο θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται να προβλέπει ταχείες διαδικασίες όσον αφορά στη διαχείριση των κονδυλίων για ζητήματα του μεταναστευτικού, όπως, για παράδειγμα, η μίσθωση πλοίου που θα μεταφέρει από τα νησιά τους μετανάστες σε συγκεκριμένες δομές στην ηπειρωτική χώρα.

«Δεν υπάρχει ο χρόνος να πάμε σε διαγωνισμούς που χρειάζονται μήνες ή και χρόνια για να ολοκληρωθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία για την επίλυση του προβλήματος.

«Μας ζητούν να βοηθήσουμε στο θέμα των μεταναστών και μας λένε “θα σας δώσουμε χρήματα από κοινοτικά κονδύλια”. Μετά λίγες ημέρες, μας λένε “δώστε μας τα χρήματά σας τώρα, είναι εθνική ανάγκη”. Αυτός δεν είναι τρόπος συνεννόησης ούτε οικοδομείται έτσι μια σχέση εμπιστοσύνης» τονίζει αυτοδιοικητικός.

Τα 470 εκατομμύρια που προβλέπονται ως ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, συνολικά, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού (Υπηρεσία Ασύλου, Υπηρεσία πρώτης υποδοχής, Στέγαση Αιτούντων Ασυλο, Επιστροφές οικειοθελείς ή μη και Φύλαξη συνόρων) αφορούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 και άρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των άμεσων αναγκών στέγασης και σίτισης χιλιάδων ανθρώπων.

Το ίδιο ισχύει και με τα κονδύλια, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, που το υπουργείο Εσωτερικών προτείνει στις περιφέρειες (μέσω εγγράφου που εστάλη στις 18/4) να προϋπολογίσουν στον σχεδιασμό των ΠΕΠ 2014-2020 (του ΕΣΠΑ δηλαδή των Περιφερειών), ώστε να χρηματοδοτηθούν συνολικά 2.238 θέσεις φιλοξενίας μεταναστών.

Μέσω αυτού του προγράμματος, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα καταφέρει να παρουσιάσει τις θέσεις φιλοξενίας για τις οποίες η χώρα έχει δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να δείξει «καλή διαγωγή». Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόκειται για χρηματοδοτικά προγράμματα που ακόμα σχεδιάζονται και θα εφαρμοστούν μελλοντικά.

Εκκληση προς δημάρχους

Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών υφίσταται πιεστικό «εδώ και τώρα» και το μόνο που έως σήμερα έχει γίνει είναι η παραχώρηση κτιρίου για προσωρινή φιλοξενία στην Κω και το άνοιγμα των κέντρων κράτησης. «Αν δεν έρθουν αμέσως χρήματα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, πριν από δύο εβδομάδες, με ομιλία της στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), απηύθυνε έκκληση στους δημάρχους να προτείνουν κάποιους χώρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση των μεταναστών, που φτάνουν κατά εκατοντάδες στα παράλια της νησιωτικής Ελλάδας τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τοπικοί άρχοντες έχουν προτείνει κάποιους χώρους, ωστόσο όλοι διευκρινίζουν ότι δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα.

«Εμείς δεν διαθέτουμε χρήματα ούτε για να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες υποδομές στους χώρους αυτούς ούτε, πολύ περισσότερο, για να τους συντηρήσουμε», λέει χαρακτηριστικά δήμαρχος νησιωτικού δήμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή