ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αιματηρή συμπλοκή με νεκρούς και τραυματίες στον Κορυδαλλό

Αιματηρή συμπλοκή με νεκρούς και τραυματίες στον Κορυδαλλό

Δύο κρατούενοι Πακιστανικής υπηκοότητας, 35 και 30 ετών αντίστοιχα και 21 τραυματίες, οκτώ εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση, είναι ο απολογισμός αιματηρής συμπλοκή μεταξύ ομάδας αλλοδαπών κρατουμένων που σημειώθηκε την Κυριακή το απόγευμα στην Γ’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

Κατά τη συμπλοκή που έγινε μετά το δείπνο και λίγο πριν κλείσουν οι πόρτες των κελιών, χρησιμοποιήθηκαν αυτοσχέδια μαχαίρια, ενώ δεν υπήρξε επέμβαση από την ΕΛ.ΑΣ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινή ομάδα από 'Αραβες και Αλβανούς κρατούμενους επιτέθηκαν υπό αδιευκρίνιστη αιτία κατά Πακιστανών και από τη συμπλοκή, εκτός των δύο νεκρών έχουν τραυματιστεί άλλα 21 άτομα εκ των οποίων τα 4 σοβαρά.

Πηγές από την αστυνομία ανέφεραν ότι 12 από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο νοσοκομείο Πειραιά, 4 στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και 5 στο Γεννηματά στην Αθήνα.

Αυτή τη στιγμή μέσα στο χώρο των φυλακών γίνεται εξονυχιστική έρευνα και καταμέτρηση των κρατουμένων. Έξω από τις φυλακές βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό των φυλακών έχει εκτονωθεί.

Την είδηση επιβεβαίωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστούν τα αίτια της συμπλοκής.

Κατά την επίσκεψή του στις φυλακές Κορυδαλλού, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος σημείωσε:

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο δύο κρατουμένων και τον τραυματισμό άλλων δεκαοκτώ σε βίαιο επεισόδιο που συνέβη σήμερα  στη φυλακή Κορυδαλλού.

Αυτή τη στιγμή οι τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και τουλάχιστον δύο από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της ζωής και της υγείας τους.

Η αφορμή της σύρραξης μεταξύ ομάδων κρατουμένων δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, όπως επίσης και τα πρόσωπα των ενόχων. Διεξάγεται εκτεταμένη έρευνα. Όπως είναι φανερό, σημασία δεν έχει μόνο η συγκεκριμένη αιτία αλλά και οι συνθήκες που οδήγησαν  σ΄ ένα τέτοιο συμβάν:  ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού στις φυλακές πολλαπλασιάζουν τις εντάσεις. Σχετικές επισημάνσεις έκανε πριν λίγες μόλις μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT), τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα.

Ο νόμος 4322/2015, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή, ελπίζω να συμβάλει το ταχύτερο σε μια βελτίωση των συνθηκών εγκλεισμού,  με την απόλυση των κρατουμένων που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του.  Κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής και κάθε βίαιο συμβάν στις φυλακές μας επιβάλλει το μέγιστο της εγρήγορσης.

Γι' αυτό με τον ίδιο νόμο ορίστηκε ότι οι ποινές για εγκλήματα βίας που τελούνται στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος θα εκτίονται ολόκληρες σωρευτικά.

Η ταχεία προώθηση του συγκεκριμένου νόμου άλλωστε από την πολιτεία δείχνει ότι η χώρα έχει συνειδητοποιήσει την οξύτητα και τον επείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων και προχωρεί σθεναρά στην επίλυσή τους».