Αλλαγές με άρωμα συνδικαλισμού

Αλλαγές με άρωμα συνδικαλισμού

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαϊδεύοντας τα αυτιά των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση προχωρεί σε ρυθμίσεις μηδενικού δημοσιονομικού κόστους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με στόχο να αναδείξει το αριστερό της προφίλ, δεδομένων των πιθανών υποχωρήσεων στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της Ελλάδας. Το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή με κατεπείγουσα διαδικασία διατάξεις που αλλάζουν άρδην τον τρόπο επιλογής διευθυντών σχολείων, που καταργούν τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία και την Τράπεζα Θεμάτων, που επαναφέρουν τους «αιώνιους» φοιτητές, όλες με βάση τις επιταγές των συνδικαλιστών και του φοιτητικού κομματικού στρατού του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή η κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης (δόθηκαν έως τώρα 4 εκατομμύρια ευρώ για την επιμόρφωση των στελεχών στις διαδικασίες αξιολόγησης) και των Συμβουλίων των ΑΕΙ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς παραδέχθηκε την κυβερνητική τακτική, όταν, μιλώντας σε πρυτάνεις στην τελευταία συνεδρίασή τους, χαρακτήρισε «πολιτικώς επείγον» το νομοσχέδιο για την κατάργηση των Συμβουλίων, την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης, τη μετατροπή των προτύπων πειραματικών σε σχολείων της γειτονιάς κ.ά.

Ειδικότερα, η βασικότερη αλλαγή μεταξύ των ρυθμίσεων που είχαν προαναγγελθεί και κατατέθηκαν χθες στη Βουλή αφορά τον τρόπο επιλογής των διευθυντών σχολείων. Με το προτεινόμενο σύστημα υποβαθμίζονται τα παιδαγωγικά και ακαδημαϊκά προσόντα και πριμοδοτούνται η προϋπηρεσία και οι συνδικαλιστικές περγαμηνές. Η στόχευση του υπουργείου καταδεικνύεται στο παρασκήνιο γύρω από τη διάταξη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης είχε δηλώσει στο διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας ότι θα δοθεί παράταση στη θητεία των νυν διευθυντών σχολείων. Αλλωστε, το ίδιο το ν/σ παρατείνει τη θητεία των σχολικών συμβούλων έως το τέλος του 2015. «Θα διατηρήσεις στη θέση τους τους διευθυντές που συναίνεσαν με τις διαδικασίες αξιολόγησης», φέρεται να είπαν επικριτικά στον κ. Κουράκη συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι εξηγείται η παλινωδία του κ. Κουράκη, αλλά και η χθεσινή σπουδή του υπουργείου να δικαιολογήσει τη διαδικασία του κατεπείγοντος, υποστηρίζοντας, σε ανακοίνωσή του, ότι οι ρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν πριν ολοκληρωθεί το τρέχον σχολικό έτος.

«Με το νομοσχέδιο Κουράκη τίθεται κατεπειγόντως σε εφαρμογή η ακραία αριστερή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για εξισωτισμό της παιδείας προς τα κάτω, η οποία βρίσκει απέναντί της τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Είναι η πρώτη “εύστοχη” βολή κατά της αριστείας. Ανάμεσα σε άλλα, ουσιαστικά καταργεί τα πρότυπα δημόσια σχολεία απαλείφοντας τις εισαγωγικές εξετάσεις, εισάγει την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων με εκλογές! Απέναντι σε αυτόν τον εξισωτισμό δεν δικαιούμαστε να μείνουμε αμέτοχοι σχολιαστές. Είμαι βέβαιος ότι οι δημοκρατικά σκεπτόμενοι πολίτες θα αντιδράσουν», δήλωσε χθες στην «Κ» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. «Για εμπαιγμό και ευτελισμό κάθε έννοιας διαλόγου» κάνει λόγο η ΔΟΕ, για «ασφυκτικό κομματικό έλεγχο της διοίκησης της εκπαίδευσης, και όχι αντιμετώπιση και λύση των ουσιαστικών προβλημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης» μίλησε ο αιρετός εκπρόσωπος στο κεντρικό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτρης Μπράτης, ενώ η Ενωση Διευθυντών Εκπαίδευσης ανέφερε ότι «επιχειρείται κομματικός έλεγχος με μεθόδους τύπου σοβιέτ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή