Πυρά κατά ΟΙΕΛΕ από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων

Πυρά κατά ΟΙΕΛΕ από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διευθυντής στα ιδιωτικά σχολεία θα επιλέγεται με ψηφοφορία των εκπαιδευτικών; Είναι ένα από τα σκωπτικά ερωτήματα που θέτουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, επικρίνοντάς την ότι αποσκοπεί ουσιαστικά στην κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, ιδιαίτερα θορυβημένοι είναι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων της χώρας, καθώς θεωρείται ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τα δημόσια σχολεία θα εφαρμοσθούν και στα ιδιωτικά. Αυτό μπορεί να συμβεί με υπουργική απόφαση ή εγκύκλιο που θα δίνει διευκρινίσεις σε ζητήματα του νομοσχεδίου. Ενδεικτική είναι η χθεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων που απαντά με οξύτητα στο αίτημα της ομοσπονδίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ΟΙΕΛΕ, οι διευθυντές των ιδιωτικών σχολικών μονάδων να επιλέγονται όπως των δημοσίων σχολείων και όχι από τη διοίκηση του ιδιωτικού, όπως ορίζει μέχρι σήμερα ο νόμος.

«Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόσο οι διευθυντές όσο και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων επιλέγονται από τις διοικήσεις των σχολείων και όχι από συνδικαλιστικές συντεχνίες ή τα υπουργεία Παιδείας. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τα ιδιωτικά σχολεία απολαύουν εξαιρετικά μεγάλης αυτονομίας και ανεξαρτησίας σε όλους τους τομείς: από την επιλογή των διευθυντών και εκπαιδευτικών τους έως τη διαμόρφωση του δικού τους εκπαιδευτικού προγράμματος, του εύρους των υπηρεσιών που προσφέρουν, αλλά και των όρων λειτουργίας τους», ανέφερε χθες ο Σύνδεσμος και επιτίθεται στην ΟΙΕΛΕ, λέγοντας ότι «μόνο μία σοβιετικού τύπου αντίληψη για τα ιδιωτικά σχολεία, όπως αυτή που κυριαρχεί στη συντεχνιακή ηγεσία της ΟΙΕΛΕ, μπορεί να στηρίζει το δόλιο αυτό αίτημα. Προφανώς, λοιπόν, αν συμβεί κάτι τέτοιο, τα ιδιωτικά σχολεία θα κλείσουν. Γιατί ποιος αφελής θα θελήσει ποτέ να επενδύσει τα κεφάλαιά του για την ίδρυση και λειτουργία ενός ιδιωτικού σχολείου στο οποίο ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του δεν θα έχει κανένα λόγο στην επιλογή των συνεργατών του; Με ποια λογική οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη λειτουργία των σχολείων τους, χωρίς να έχουν κανένα λόγο στο πώς λειτουργούν και διευθύνονται, υφιστάμενοι όμως τις συνέπειες;».

Ασφυκτικοί περιορισμοί

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι το υπουργείο Παιδείας βάζει ασφυκτικούς περιορισμούς για τις εκτός του υποχρεωτικού προγράμματος δράσεις των ιδιωτικών σχολείων. «Η νέα απόφασή του περιορίζει ασφυκτικά τις καινοτόμες, δημιουργικές και υποστηρικτικές των μαθητών δραστηριότητες που αναπτύσσουν τα ιδιωτικά σχολεία. Η εφαρμογή της θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας, αλλά προπαντός του εύρους των παρεχομένων υπηρεσιών, οι οποίες θα συρρικνωθούν δραματικά, μειώνοντας παράλληλα και τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν τα ιδιωτικά και το εισόδημα των εργαζομένων σε αυτά», λέει ο Σύνδεσμος. Για παράδειγμα, πολλές από τις δράσεις (π.χ. εργαστήρι κινηματογράφου, εργαστήρι φωτογραφίας, μπαλέτο, σύγχρονος χορός) δεν μπορούν να γίνουν από εργαζομένους ειδικοτήτων που έχουν δικαίωμα διορισμού στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως ζητάει η ΟΙΕΛΕ. «Τι θα γίνει με αυτές; Θα τις καταργήσουμε γιατί δεν μπορούμε να διορίσουμε τους αντίστοιχους εκπαιδευτές;», ρωτάει ο Σύνδεσμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή