Αντίγραφο χάλκινου κίονα στους Δελφούς

Αντίγραφο χάλκινου κίονα στους Δελφούς

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 447 π.Χ., οι ελληνικές πόλεις που συμμετείχαν στη Μάχη των Πλαταιών τοποθέτησαν ένα χρυσό τρίποδα κοντά στον βωμό του Απόλλωνα, στους Δελφούς. Αργότερα, οι Φωκιείς αναγκάστηκαν να λιώσουν τον λέβητα για να καλύψουν τα έξοδα του Γ΄ Ιερού Πολέμου, όμως ο χάλκινος οφιόσχημος κίονας που τον στήριζε παρέμεινε στη θέση του ώς τον 4ο αιώνα, όταν ο Κωνσταντίνος τον μετέφερε στο Βυζάντιο και τον εγκατέστησε στη μέση του Ιπποδρόμου. Σήμερα, η μοναδική σωζόμενη από τις τρεις κεφαλές των φιδιών φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, ένα χάλκινο αντίγραφο της περίτεχνης βάσης, ύψους έξι μέτρων, με τα εγχάρακτα ονόματα των πόλεων να διακρίνονται καθαρά, πρόκειται να τοποθετηθεί εντός του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών – στο σημείο όπου πιθανώς βρισκόταν το αρχαίο ανάθημα και συγκεκριμένα στη θέση όπου είχαν αποκαλυφθεί από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή οι βάσεις δύο άλλων σημαντικών μνημείων, του Απόλλωνα της Σαλαμίνος και του τρίποδα των Κροτωνιατών. Η περιοχή αυτή έχει ταυτιστεί με το άνδηρο δυτικά του άρματος των Ροδίων και επιλέχθηκε από την Εφορεία Φωκίδος σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή.

Το σχετικό αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος έλαβε την ομόφωνη έγκριση –και τα θετικά σχόλια– του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, την περασμένη Τρίτη. Εκτός από τη δημιουργία του ορειχάλκινου αντιγράφου σε φυσικό μέγεθος με βάση το γύψινο εκμαγείο, που φυλάσσεται στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών, η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει την κατασκευή πλίνθινης βάσης και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, όπως επίσης και τη λήψη μέτρων για την αντικεραυνική προστασία του μνημείου. Οι εργασίες για την τοποθέτηση του αντιγράφου θα πραγματοποιηθούν υπό την άμεση επίβλεψη της Εφορείας και στο πλαίσιο του έργου «Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Δελφών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή