Εκκρεμής η υπόθεση Μαρφίν έπειτα από 5 έτη

Εκκρεμής η υπόθεση Μαρφίν έπειτα από 5 έτη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από το τρομερό έγκλημα στην τράπεζα Μαρφίν κι ακόμα η δικαστική διαδικασία βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την 5η Μαΐου 2010, όταν κατά τη διάρκεια μιας πολύ μεγάλης διαδήλωσης ενάντια στο πρώτο μνημόνιο, μια ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε με δολοφονική μανία κατά υποκαταστήματος της τράπεζας Μαρφίν επί της οδού Σταδίου; Οι εμπρηστές έσπασαν την τζαμαρία του ισογείου και εκσφενδόνισαν βόμβες μολότοφ εντός της τράπεζας. Οι λίγοι υπάλληλοι που δούλευαν αναζήτησαν διέξοδο, αλλά η κεντρική είσοδος ήταν κλειδωμένη και δεν υπήρχε έξοδος κινδύνου.

Καθώς οι φλόγες φούντωναν στο ισόγειο, πυκνός μαύρος καπνός έπνιγε τον πάνω όροφο, όπου έτρεξαν για να σωθούν οι τραπεζοϋπάλληλοι. Συγκλονισμένη όλη η Ελλάδα έμαθε πως τρεις νέοι εργαζόμενοι, ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσάκαλης, η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια και η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία ήταν έγκυος, άφησαν την τελευταία τους πνοή στο κατάμαυρο κτίριο της Μαρφίν. Πέντε υπάλληλοι διασώθηκαν από την Πυροσβεστική.

Η τραγωδία στην Μαρφίν προκάλεσε δύο δίκες. Στην πρώτη βρέθηκαν κατηγορούμενοι, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας τον Απρίλιο του 2013, τέσσερα στελέχη της τράπεζας, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους τρεις (τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, τον υπεύθυνο ασφαλείας του κτιρίου και τη διευθύντρια του καταστήματος), κυρίως για παραλείψεις στα μέτρα ασφαλείας. Αναμένεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Η δεύτερη δίκη αφορά το έγκλημα του εμπρησμού, με δύο κατηγορούμενους, εκ των οποίων ο ένας διώκεται ως εμπρηστής της τράπεζας. Η συγκεκριμένη δίκη, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, έχει αναβληθεί τρεις φορές (και λόγω αποχής των δικηγόρων) και έχει προσδιοριστεί για την 21η Σεπτεμβρίου 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή