HRW: Όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας στην Αθήνα

HRW: Όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας στην Αθήνα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Αστυνομία στην Αθήνα συχνά παρενοχλεί άστεγους, ιερόδουλες και τοξικομανείς, σύμφωνα με την ΜΚΟ Human Rights Watch. Οι αυθαίρετες προσαγωγές και οι έλεγχοι των ανθρώπων που περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στο δρόμο, όπως καταγγέλλει η Human Rights Watch, τους εμποδίζει από το να έχουν πρόσβαση σε υγειονομικές και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες που έχουν ανάγκη. Στην ανακοίνωσή της, η οργάνωση μάλιστα αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, αστυνομικοί σταμάτησαν για έλεγχο ακόμα και εργαζόμενους δικτύων υποστήριξης, αλλά και έναν ερευνητή της.

Στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει η Human Rights Watch, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα τερματιστούν οι «καταχρηστικές» επιχειρήσεις προσαγωγής μεταναστών στην Αθήνα. Στις 6 Απριλίου, συμπληρώνει, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης τόνισε ότι χρειάζεται μία προσέγγιση διαφορετική από αυτήν της καταστολής απέναντι σε ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι άστεγοι.

Ωστόσο, η Ελληνική Αστυνομία – σύμφωνα με τη Human Rights Watch – έχει παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για την αστυνόμευση του κέντρου της Αθήνας το οποίο εστιάζει σε άτομα που πωλούν παράνομα προϊόντα, σε τοξικομανείς και σε ιερόδουλες. Το σχέδιο, σύμφωνα με τη διεθνή ΜΚΟ, «προξενεί ανησυχία», καθώς, απουσών των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, αστυνομικές πρακτικές με μακρά ιστορία – «σωματική κακοποίηση, διακρίσεις με βάση τη φυλή, αυθαίρετες προσαγωγές και παρενοχλήσεις» – θα συνεχιστούν.

Το βασικό μέρος της έρευνας της Human Rights Watch έλαβε χώρα μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου του 2014, και συμπεριέλαβε συνεντεύξεις με 44 άτομα που περνούν την πλειονότητα του χρόνου τους στους δρόμους του κέντρου. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, επιπρόσθετες συνεντεύξεις τον περασμένο Απρίλιο αναδεικνύουν «ότι οι καταχρηστικές πρακτικές δεν έχουν σταματήσει υπό τη νέα κυβέρνηση.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή