Εξοικειωμένη με τη ρατσιστική βία η ελληνική κοινωνία

Εξοικειωμένη με τη ρατσιστική βία η ελληνική κοινωνία

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνδείξεις εξοικείωσης της ελληνικής κοινωνίας με τη βία και την στοχοποίηση ατόμων λόγω της διαφορετικότητάς τους, διαπιστώνει το Δίκτυο καταγραφής περιστατικών ρατιστικής βίας, στην ετήσια έκθεση για το έτος 2014. Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα αναλύονται τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα της καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους και διαπιστώνεται η παρουσία τριών ποιοτικών τάσεων των περιστατικών που υποστηρίζουν το παραπάνω συμπέρασμα:

– Πρώτον, παρά την ποινική αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών με ρατσιστικό κίνητρο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών/στριών εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των καταγραφών.

– Δεύτερον, παρατηρείται διάχυση της βίας κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

– Τρίτον, η εμπλοκή ένστολων σε περιστατικά ρατσιστικής βίας παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2014, το Δίκτυο κατέγραψε, μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα, 81 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 100 θύματα. Σε 46 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες/στριες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής προέλευσης ή χρώματος, ενώ σε 32 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI άτομα (σε 3 τέτοια περιστατικά τα θύματα ήταν αλλοδαποί). Τέλος, σε τρία αντισημιτικά περιστατικά βεβηλώθηκαν ιερός χώρος και σύμβολα. Στα θετικά της χρονιάς, το Δίκτυο καταγράφει την αυξανόμενη τάση μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών να καταγγέλουν αυτά τα περιστατικά, γεγονός που σημαίνει οτι αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς από ότι στο παρελθόν.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση εδώ: http://rvrn.org/2015/05/%CE%B5%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-2014/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή