Με το όπλο παρά πόδα στον ΣΥΡΙΖΑ

Με το όπλο παρά πόδα στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έκδηλη ανυπομονησία και προβληματισμό κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν την επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση προκειμένου να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις εντός των τάσεων για να εξαχθούν έγκυρα συμπεράσματα και κυρίως για να τοποθετηθούν θετικά ή αρνητικά στην προτεινόμενη συμφωνία.

Η εικόνα αυτή αντανακλά και το κλίμα που επικρατεί στην Αριστερή Πλατφόρμα και στις άλλες τάσεις. Οι πρώτες ενδείξεις θα διαφανούν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αύριο Παρασκευή. Από τη συζήτηση που θα γίνει στην Π.Γ., στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετάσχει και ο Αλέξης Τσίπρας, θα κριθεί ο χρόνος συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που μπορεί να γίνει άμεσα εάν υπάρξει πίεση για συμφωνία το Σαββατοκύριακο ή την επόμενη εβδομάδα, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ουδείς αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η προτεινόμενη συμφωνία θα αντιστοιχεί με το πρόγραμμα της ΔΕΘ, απλά τα κομματικά στελέχη περιμένουν τα επίσημα κείμενα για να διαβάσουν τις ακριβείς διατυπώσεις και να βγάλουν συμπεράσματα για τον βαθμό διάβρωσης των «κόκκινων γραμμών». Στον πυρήνα της κομματικής αναστάτωσης κυριαρχούν τα εργασιακά, που για τον κομματικό μηχανισμό αποτελούν το υπέρτατο αγαθό και αναπόσπαστο τμήμα της ιδεολογικής και ιστορικής του διαδρομής, κατά συνέπεια, θα είναι ίσως το κύριο θέμα που θα επηρεάσει τη στάση τους.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι αυτή τη στιγμή καμία τάση δεν είναι τόσο συμπαγής, ώστε να εξαχθούν έγκυρα συμπεράσματα για τα αποτελέσματα μιας ψηφοφορίας. Οι ενδείξεις, πάντως, δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι σε όλες τις τάσεις, από τους υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα μέχρι την Αριστερή Πλατφόρμα, θα έρθουν αντιμέτωποι με ισχυρά διλήμματα και υπό αυτή την έννοια οι προβλέψεις δεν είναι εύκολες.

Εκεί που τα πράγματα είναι πιο σαφή, είναι ότι η θέση για δημοψήφισμα εξακολουθεί να είναι ισχυρή μέσα στον κομματικό μηχανισμό ανεξαρτήτως τάσεων. Χθες το βράδυ, κορυφαίος υπουργός τόνισε στην «Κ» ότι πιο δύσκολο θα είναι το έργο του πρωθυπουργού να πείσει τον κομματικό μηχανισμό ότι δεν χρειάζεται δημοψήφισμα, εάν πιστεύει ότι είναι καλή η συμφωνία, παρά να πείσει για την ίδια τη συμφωνία. Κομματικά στελέχη και οργανώσεις τάσσονται υπέρ του δημοψηφίσματος, ακόμη και αν διαφανεί ότι τα κομματικά όργανα θα εγκρίνουν μια συμφωνία. Υπό αυτή την έννοια, οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες θα επηρεάσουν σε κάθε περίπτωση τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και τον βαθμό ενότητάς του. Σημαντικός ρόλος για τη δημιουργία θετικού κλίματος εντός του κόμματος έχει ανατεθεί στον γραμματέα του κόμματος Τάσο Κορωνάκη, ενώ ταχύτατη είναι η αποδοχή της εκπροσώπου Ράνιας Σβίγκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή