Διεκόπη η δίκη Χ.Α. για τις 12 Μαΐου

Διεκόπη η δίκη Χ.Α. για τις 12 Μαΐου

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετ’ εμποδίων και με την ηχηρή απουσία του Νίκου Μιχαλολιάκου και των βασικών εμπλεκομένων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε -για να διακοπεί προσωρινά για τις 12 Μαΐου- η πολύκροτη δίκη, η οποία τελικώς θα διεξαχθεί στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Παρά την κοινή παραδοχή όλων των παραγόντων της δίκης αλλά και του δικαστηρίου για το ακατάλληλο της δικαστικής αίθουσας, η δίκη θα διεξαχθεί, μέχρι νεωτέρας, στον Κορυδαλλό, καθώς δεν υπάρχει αλλού διαθέσιμος χώρος. Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτου ανακοινώνοντας την απόφαση δήλωσε με νόημα: «Είμαστε δικαστές. Κληρωθήκαμε να δικάσουμε μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Δεν διαθέτουμε εμείς δικές μας αίθουσες. Αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μάς ενημερώσει ότι υπάρχει αλλού διαθέσιμη αίθουσα, θα μεταφερθούμε αμέσως».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του παραδέχεται ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα, αλλά αναφέρει πως αν με απόφαση του υπουργού άλλαζε ο τόπος διεξαγωγής της δίκης, αυτό «θα οδηγούσε σε αναβολή, γεγονός που θα συνιστούσε παρέμβαση στην απονομή της δικαιοσύνης». Ωστόσο ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναζήτησης άλλου χώρου, «αν η Δικαιοσύνη κρίνει ότι υπάρχει διαρκής αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής των συνεδριάσεων του δικαστηρίου», οπότε, όπως αναφέρει, «μετά αίτηση του διευθύνοντος τη δίκη, το υπουργείο θα έχει ευθύνη να εξεύρει μια λύση, που θα χρειαστεί πάντως κάποιο χρόνο».

Απογεύματα ή Σάββατα

Το δικαστήριο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η δίκη να διεξάγεται απογεύματα ή ακόμα και Σάββατα, σε μια προσπάθεια να συνεχιστεί η δικαστική διαδικασία και να αποφευχθεί η αναβολή, την οποία άλλωστε κανένας παράγοντας -ούτε η πολιτική αγωγή ούτε η υπεράσπιση- δεν ζήτησε.

Πέραν όμως των υπαρκτών προβλημάτων από την επιλογή του χώρου διεξαγωγής αυτής της ιστορικής δίκης, εμφανής υπήρξε και χθες η τακτική των κατηγορουμένων, κυρίως της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, να υποβαθμιστεί η δίκη και να αποσυνδεθεί από το πολιτικό πρόσημο που αναγκαίως διαθέτει.

Τόσο ο Νίκος Μιχαλολιάκος όσο και οι κατηγορούμενοι βουλευτές της Χ.Α., πλην του Δημήτρη Αρβανίτη, δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, επιχειρώντας με την απουσία τους να αποφύγουν την ταύτιση με το βαρύτατο κατηγορητήριο και τη βαριά εγκληματικότητα που τους αποδίδει.

Παρόντες, ωστόσο, ήταν ο Γιώργος Ρουπακιάς, που κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός της στυγερής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της Χρυσής Αυγής σε Νίκαια και Πέραμα.

Πέραν, πάντως, της προσπάθειας υποβάθμισης της πολιτικής πτυχής της δίκης, εμφανής υπήρξε η παρελκυστική πρακτική των κατηγορουμένων, οι οποίοι επιχειρούν το ροκάνισμα του χρόνου και τη διεξαγωγή της δίκης μετ’ εμποδίων.

Χθες ακόμα ένας κατηγορούμενος δήλωσε ότι δεν έχει δικηγόρο, ζητώντας διορισμό από τον κατάλογο του Δικηγορικού Συλλόγου, ενώ το ίδιο είχε κάνει την πρώτη ημέρα της δίκης και άλλος κατηγορούμενος.

Τα συνεχή αιτήματα για διορισμό δικηγόρων αυξάνουν τις πιθανότητες διακοπών της ακροαματικής διαδικασίας, καθώς οι δικηγόροι που θα διοριστούν αναμένεται να ζητήσουν χρόνο για να διαβάσουν την τεράστια δικογραφία η οποία αριθμεί 30.000 σελίδες.

Την τακτική της παρέλκυσης σημείωσε ήδη στο ακροατήριο ο συνήγορος που υπερασπίζεται τα μέλη του ΠΑΜΕ που δέχθηκαν επίθεση από μέλη της Χ.Α. στο Πέραμα, σημειώνοντας ότι όποιος δεν έχει δικηγόρο πρέπει να το πει από την αρχή και όχι ανάλογα αιτήματα να εμφανίζονται μεμονωμένα κάθε φορά που το δικαστήριο συνεδριάζει.

Κατάμεστη αίθουσα

Κατά τα άλλα, και κατά τη χθεσινή ημέρα η δικαστική αίθουσα ήταν κατάμεστη από μάρτυρες, θύματα επιθέσεων της Χρυσής Αυγής και πολίτες που επιθυμούν να την παρακολουθήσουν, ενώ μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με δημοσιογράφους από διεθνή και ευρωπαϊκά μέσα να παρακολουθούν, πλην των ελληνικών ΜΜΕ, τη διαδικασία.

Τα μέτρα ασφαλείας και χθες ήταν δρακόντεια για την αποφυγή επεισοδίων, ενώ στο ακροατήριο βρέθηκαν οι τραγικοί γονείς του Παύλου Φύσσα, με τη μητέρα του να ζητεί να δει από κοντά τον Γιώργο Ρουπακιά, κάτι που δεν της επετράπη τελικά.

Δείτε και διαβάστε το χρονικό της δεύτερης ημέρας της δίκης:

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή