Δημότες, σχολεία και φορείς ζητούν αλλαγή της αίθουσας

Δημότες, σχολεία και φορείς ζητούν αλλαγή της αίθουσας

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν από τις οκτώ το πρωί δεκάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί έξω από το νεόδμητο δημαρχείο Κορυδαλλού, που γειτνιάζει τόσο με τις φυλακές όσο και με τα σχολεία της περιοχής. Η εικόνα των συγκεντρωμένων που στέκονται ανήσυχοι κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο παραπέμπει στην «κλασική» σκηνή των γονέων που περιμένουν τα παιδιά τους έξω από τα εξεταστικά κέντρα των Πανελληνίων. Και αυτό ακριβώς είναι το πάγιο αίτημα των δημοτών Κορυδαλλού, γονέων, εκπαιδευτικών και δημοτικών υπαλλήλων: η αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της πολύκροτης δίκης, ώστε να μη διαταραχθεί η καθημερινότητα των υποψηφίων στις Πανελλήνιες.

Ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιμάτης, και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, ετοιμάζονται να καταθέσουν στην πρόεδρο του δικαστηρίου το αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Μισή ώρα αργότερα διακόπτεται η κυκλοφορία επί της λεωφόρου Γρηγορίου Λαμπράκη, όπου λαμβάνει χώρα η πορεία εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, του Δήμου Κορυδαλλού, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και της Ενωσης Γονέων, του ΚΕΕΡΦΑ (Κίνημα Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή), των Εργαζομένων στο ΓΝΑ Γεννηματά, μεταναστών κ.λπ. «Παρών» δίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη και Εύη Καρακώστα, η Δ. Μανωλίδου από το ΚΚΕ, η πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μ. Γιαννακάκη και ο γεν. γραμματέας των ΑΝΕΛ, Γ. Μοίρας.

Βολές κατά κυβέρνησης

Ωστόσο το κλίμα έξω από τις φυλακές κατά τη δεύτερη μέρα συνεδρίασης του δικαστηρίου ήταν διαφορετικό από εκείνο της 20ής Απριλίου. Οι προσερχόμενοι είναι εμφανώς λιγότεροι – αυτή τη φορά η ΑΔΕΔΥ δεν είχε κηρύξει στάση εργασίας, ενώ και η υψηλή θερμοκρασία ήταν απαγορευτική. Παράλληλα, οι πολιτικές εξελίξεις των ημερών που μεσολάβησαν, έδωσαν «τροφή» για βολές κατά της νέας κυβέρνησης από ορισμένους ομιλητές στην αντιφασιστική συγκέντρωση. Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ (Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπ. Ναυτικού), Αντώνης Δαλακογιώργος, εξέφρασε την αγανάκτησή του για το «ξεπούλημα» του λιμανιού και ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης, τον αποτροπιασμό του για το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. «Δεν ζητάμε αναβολή δίκης, αλλά αλλαγή του τόπου διεξαγωγής, να πάει στο Εφετείο», επανέλαβε η πρόεδρος των Γονέων.

«Εχουν γίνει πάνω από 50 επιθέσεις σε άτομα με αναπηρία» είπε με έμφαση ο κ. Ανδρέας Κουζέλης, εκπρόσωπος του Κινήματος Χειραφέτησης Ατόμων με Αναπηρία «Μηδενική Ανοχή», υπενθυμίζοντας στους παρευρισκομένους τον λόγο της χθεσινής διαμαρτυρίας τους. «Στο site της Χ.Α. απαντάται η ευγονική» συμπληρώνει ο ίδιος, αναφερόμενος στην «επιστημονική» ανάλυση της θεωρίας στο οικολογικό blog της Χ.Α.,

«Πράσινη Πτέρυγα». Αλλωστε, υπάρχουν καταγεγραμμένες δημόσιες αναφορές κορυφαίων μελών της Χ.Α. ότι η ευγονική είναι «η έγκαιρη κρατική μέριμνα για γεννήσεις παιδιών υγιών και κατάλληλων να φέρουν επάνω τους τον τίτλο του πολίτη – οπλίτη». Οπως διευκρινίζει ο ίδιος στην «Κ», οι σοβαρότερες επιθέσεις ήταν στα γραφεία της ΣΕΑΑΝ (Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων) στη Θεσσαλονίκη το 2012, σε επικεφαλής κοινωνικού συνεταιρισμού, που απασχολεί άτομα με αναπηρία, στο Αιγάλεω, όπως και η απόπειρα δολοφονίας δασκάλου ειδικής αγωγής στη Θράκη.

Σημειώνεται ότι οι υποστηρικτές της Χ.Α. αυτή τη φορά δεν είχαν οργανωμένη παρουσία στα πέριξ της φυλακής. Ωστόσο σημειώθηκε μια επίθεση νωρίς το πρωί αντεξουσιαστών σε περαστικό, τον οποίο θεώρησαν μέλος της Χ.Α. και τραυμάτισαν ελαφρά. Φημολογείται, ακόμη, ότι στην οδό Σολωμού οι αστυνομικοί εμπόδισαν σύγκρουση μεταξύ μεμονωμένων οπαδών της Χ.Α. και αντιφασιστών.

Η είδηση της αναβολής της δίκης προκάλεσε, πάντως, απογοήτευση στον κόσμο που λίγο πριν από τις δώδεκα άρχισε να διαλύεται. Ο δήμαρχος Κορυδαλλού αποχωρώντας δήλωσε ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παίζει άλλο τον Πόντιο Πιλάτο» και οφείλει να βρει λύση. Μόνον οι έφηβοι μαθητές που «γλίτωσαν» χθες το μάθημα τριγυρνούσαν χαμογελαστοί στους δρόμους του Κορυδαλλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή