Αποψη: Σημεία τομής και θετικό κλίμα

Αποψη: Σημεία τομής και θετικό κλίμα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δημόσιες πολιτικές για την εκπαίδευση αποτελούν από τους πιο σημαντικούς τομείς παρεμβάσεων του κυβερνητικού έργου. Οι αφετηρίες αυτών των παρεμβάσεων, οι οποίες πηγάζουν από τις αξιακές αναφορές της Αριστεράς, σήμερα μετουσιώνονται σε εφαρμοσμένη πολιτική και στο επίπεδο της νομοθέτησης, αλλά και στο επίπεδο της διακυβέρνησης. Θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε το κυβερνητικό έργο στα θέματα εκπαίδευσης σε τρεις άξονες.

Στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού αγαθού της Παιδείας, στις δράσεις ενάντια στη σχολική αποτυχία και στις παρεμβάσεις αποκατάστασης της δημοκρατίας στην εκπαιδευτική λειτουργία. Αυτοί οι άξονες οδηγούν σε συγκεκριμένη διαδικασία νομοπαραγωγής. Η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, ως υποχρεωτικής δεξαμενής άντλησης των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων, και η μεταρρύθμιση του πλαισίου προαγωγής και απόλυσης των μαθητών λυκείου αποτέλεσαν την πρώτη δέσμη.

Στόχος των μέτρων η εκμηδένιση της σχολικής αποτυχίας και η άρση του εκπαιδευτικού αποκλεισμού. Το δεύτερο «μεταρρυθμιστικό πακέτο» αφορά στον εκδημοκρατισμό της διοίκησης της εκπαίδευσης, στην αποκατάσταση μνημονιακών πληγών και στη βελτίωση του συστήματος εισαγωγής σε ΑΕΙ. Η ισχυρή συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων στην επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων, η επανασύσταση των τομέων και των ειδικοτήτων του Επαγγελματικού Λυκείου και η διεύρυνση των επιλογών των υποψηφίων, μέσω της δυνατότητας επιλογής πολλαπλών επιστημονικών πεδίων για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ/ΤΕΙ, αποτελούν συγκεκριμένα σημεία τομής.

Η τρίτη δέσμη παρεμβάσεων αφορά στην ισχυροποίηση της δημοκρατίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αναμένεται πολύ σύντομα στη Βουλή. Στο επίπεδο της διακυβέρνησης, επίσης, το κλίμα έχει αλλάξει.  Ο φόβος της τυφλής πειθαρχικής τιμωρίας δεν υπάρχει πια, οι εκπαιδευτικοί εμπιστεύονται την ηγεσία του υπουργείου στην καθημερινότητα της δουλειάς τους και η διαφάνεια σε κρίσιμα θέματα, όπως των υπηρεσιακών μεταβολών, έχουν εδραιώσει ένα θετικό κλίμα σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα. Αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν έμπρακτα ότι όταν το «κοσμοείδωλο» της Αριστεράς συναντά την εφαρμοσμένη πολιτική, πολλά μπορούν να αλλάξουν.

* Η κ. Παναγιώτα Δριτσέλη είναι βουλευτής Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ, γραμματέας της Βουλής και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Ο δρ Νικόλας Κουντούρης είναι πολιτειολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή