Το «δράμα» των δημάρχων στο συνέδριο ΚΕΔΕ

Το «δράμα» των δημάρχων στο συνέδριο ΚΕΔΕ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμές και αντιπαραθέσεις που έδειξαν ότι η Αυτοδιοίκηση υιοθέτησε πολύ γρήγορα και εύκολα τα ήθη της πολιτικής αντιπαράθεσης του Κοινοβουλίου καταγράφηκαν στο τακτικό ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων στη Χαλκιδική, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα. Το ενδεχόμενο της συμφωνίας των δήμων για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων της Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν μόνο η αφορμή για την καλλιέργεια πολεμικού κλίματος που είχε στόχο τη δημιουργία κυρίως εντυπώσεων από όλους προς όλους. Η πολιτική σύγκρουση, στο όνομα της πολιτικής σύγκρουσης. «Εχουμε θεοποιήσει την πολιτική διαφωνία» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα. Ανάμεσα σε ψηλοτάκουνα και στερεότυπα ευγενικές φιλοφρονήσεις όπως «ήταν πολύ αξιόλογα όσα σημειώσατε», τον τόνο έδωσαν τα «καλολογικά στοιχεία» που ακούστηκαν από το βήμα συχνά σε δραματικό τόνο.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Νίκος Βούτσης βρίσκεται στο βήμα, στην αίθουσα, αλλά στο ακροατήριο δεν υπάρχει ο γνωστός συνωστισμός συνέδρων για να «ακούσουν τι θα πει ο υπουργός». Κάποιοι προτιμούν το μπλα μπλα με συναδέλφους.

Οι εξαγγελίες του κ. Βούτση όσο και αν ηχούν φιλο-αυτοδιοικητικές στις υπάρχουσες συνθήκες, είναι φανερά μη υλοποιήσιμες. «Δώστε πρώτα αυτά που μας χρωστάτε» προτείνει δυνατά ένας εκ του ακροατηρίου. Ο υπουργός δεν έδειξε να τον άκουσε. Ομως λίγα λεπτά αργότερα ανέβασε τον τόνο του και άφησε σαφή μεν, υπονοούμενα δε. «Δόθηκαν επιλεκτικές αποζημιώσεις σε δήμους για δήθεν θεομηνίες» δήλωσε. Στην πίεση του ακροατηρίου να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, συμπλήρωσε «δεν θα κερδίσει κανείς να βγουν στη δημοσιότητα στοιχεία».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με την ευγένεια του καλού οικοδεσπότη έκρινε «θετικά» όσα ανέφερε ο υπουργός και του χάρισε αναμνηστικό δώρο. Αλλωστε υποσχέθηκε περισσότερα λεφτά και περισσότερους υπαλλήλους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έστω… στο μέλλον. Νωρίτερα, ο κ. Πατούλης καταπατώντας τους νόμους της κομματικής κόντρας, είχε αναφέρει ότι είναι αισιόδοξος σε σχέση με την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Επίσης, φάνηκε θετικός για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων μετά και την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση την προηγούμενη ακριβώς ημέρα από την έναρξη του συνεδρίου.

Η ευγένεια του προέδρου μεταφράστηκε ως ενδοτικότητα από πολλούς δημάρχους. Η δυσαρέσκεια για τους χαμηλούς τόνους εκδηλώθηκε με μουρμούρα και γκρίνια σε πηγαδάκια εντός της αιθούσης. Και ενώ το δράμα «θα είμαι ο πιο δυστυχισμένος αυτοδιοικητικός αν δώσουμε τα λεφτά μας», όπως βροντοφώναξε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, παιζόταν εντός, εκτός ένα διαφορετικό θέαμα λάμβανε χώρα. Ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, για τον οποίο κυκλοφορούσαν έντονα φήμες ότι αφίχθη στο Πόρτο Καράς με κότερο, έβγαζε φωτογραφίες με τους πάντες. Δημάρχους, γυναίκες δημάρχων, παρατρεχάμενους και περαστικούς ακόμα και τουρίστες που προφανώς θεώρησαν ότι επρόκειτο και τουριστικό δρώμενο.

Την επόμενη ημέρα, ο κ. Πατούλης εμφανίστηκε δριμύτερος. «Δεν δώσαμε πράσινο φως για τα αποθεματικά, το σώμα θα αποφασίσει» τόνισε καθησυχάζοντας τις ενδοπαραταξιακές ανησυχίες.

Σήμερα η απόφαση

Ομως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι πεδίον δόξης λαμπρό για την άσκηση αυτοδιοικητικής κόντρας. «Αν συμφωνήσουμε να δώσουμε τα χρήματα είναι σαν να βγάζουμε το πουκάμισο από το παντελόνι, όχι για στυλ, αλλά για να είναι πιο εύκολο να το κατεβάσουμε μετά» δήλωσε ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, που έχει εκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Μέσα στη θύελλα αντιδράσεων που ακολούθησε, βροντοφώναξε «ο κύκλος της εξάρτησης της τοπικής από την κεντρική εξουσία πρέπει να σπάσει σε αυτό το συνέδριο».

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να αποφασίσει σχετικά το σώμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, «το πιο τίμιο σώμα το οποίο δεν πρέπει να προδώσουμε», όπως σχολίασε δήμαρχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή